ES diplomatijos vadovas pasmerkė V. Putino „barbarišką“ invaziją į Ukrainą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „barbarišką“ invaziją į Ukrainą ir patvirtino sankcijų Kremliui ketvirtąjį paketą.

J. Borrellis sakė, kad Maskva atakuoja ne vien Ukrainos kariuomenę, bet ir civilius gyventojus. Jis atkreipė dėmesį į padėtį apsiaustame pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, kur nuo invazijos pradžios „žuvo daugiau kaip 2,4 tūkst. civilių“.

„Putino karas susijęs ne vien su Ukraina, jis susijęs su mūsų Europos žemyno saugumu ir stabilumu. Tai paveiks mus visus“, – per spaudos konferenciją Skopjėje pabrėžė J. Borrellis.

Dėl kautynių daugiau kaip 2,6 mln. ukrainiečių pasitraukė į užsienį, ir tai yra „didžiausias persikėlimas nuo Antrojo pasaulinio karo“, pridūrė jis.

J. Borrellis patvirtino ketvirtąjį sankcijų paketą, nukreiptą į Rusijos prekybą, prieigą prie rinkų, narystę tarptautinėse finansų institucijose ir prabangos prekių eksportą. Pagrindinės priemonės bus nutaikytos į plieno, anglių ir energetikos sektorius.

„Tai bus dar vienas smarkus smūgis ekonomikos ir logistikos pagrindui, ant kurio Kremlius stato šią invaziją ir ima išteklius jai finansuoti“, – sakė ES diplomatijos vadovas.

J. Borrellis sakė, kad Europos Sąjunga laiko Vakarų Balkanus „strateginės svarbos“ regionu.

„Viliuosi, kad tai yra Europos prabudimo akimirka, – po susitikimo su Šiaurės Makedonijos premjeru sakė J. Borrellis. – Tai momentas iš naujo suaktyvinti plėtros procesą ir Vakarų Balkanus tvirtai susieti su Europos Sąjunga.“

Šiaurės Makedonija seniai siekia tapti ES nare, bet Skopjės viltis pastaruoju metu temdė Bulgarijos pretenzijos, esą makedonų kalba tėra bulgarų kalbos dialektas.

Šiaurės Makedonija tapo pirmąja stotele per J. Borrellio kelionę po Vakarų Balkanus. Antradienį jis vyks į Albaniją, o trečiadienį aplankys Bosniją ir Hercegoviną.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaVladimiras PutinasJosepas Borrellis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių