ES derybininkas: negalime užkirsti kelio JK prekybos deryboms su JAV

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija yra laisva tartis su Jungtinėmis Valstijomis dėl būsimų prekybinių santykių, tačiau privalo laikytis ES prekybos politikos, kol yra bloko narė, trečiadienį pareiškė Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Britanijos išstojimo iš ES („Brexit) klausimais Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) šią savaitę vyks į JAV, kur aptars būsimų dvišalių prekybos santykių gaires. Penktadienį ji turėtų susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu). Tai bus pirmas D. Trumpo susitikimas su užsienio šalies vadovu.

„Kas gali užkirsti kelia šalims kalbėtis?“ – pasakė M. Barnier, kai jo paklausė, ar Britanija gali kalbėtis šiuo klausimu dar neišstojusi iš ES.

Tačiau „tol, kol šalis yra Sąjungos narė, ji yra dalis ES prekybos politikos“, Osle surengtos spaudos konferencijos metu sakė M. Barnier.

Norvegija nėra ES narė, tačiau glaudžiai su Bendrija bendradarbiauja per Europos ekonominę zoną. Pati Norvegija tai pat nori daugiau aiškumo, kokie ateityje bus jos prekybiniai santykiai su Britanija, kai ji paliks Bendriją.

T. May žadėjo aktyvuoti Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį dėl išstojimo iš ES „iki kovo pabaigos“. Tačiau šią savaitę JK aukščiausiasis teismas paskelbė, kad tam JK vyriausybei reikės parlamento pritarimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių