E. Morgan taps pirmąja moterimi, vadovausiančia Velso vyriausybei

Eluned Morgan trečiadienį buvo patvirtinta naująja Velso leiboristų lydere ir taps pirmąja moterimi, vadovausiančia šio Jungtinės Karalystės krašto decentralizuotai vyriausybei.

„Man didelė garbė tapti pirmąja moterimi, vadovaujančia Velso leiboristams, ir būti iškeltai mūsų partijos kandidate į būsimo Velso pirmojo ministro postą“, – sakė ji.

57 metų E. Morgan, JK Lordų Rūmų narė nuo 2011 metų, tačiau išėjusi atostogų nerenkamuose aukštuosiuose parlamento rūmuose, pakeis darbą baigiantį pirmąjį ministrą Vaughaną Gethingą (Voną Getingą).

Kovą išrinktas pirmuoju juodaodžiu vyriausybės vadovu Europoje, V. Gethingas anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad atsistatydina po daugybės kontroversijų.

Trečiadienį, kai baigėsi kandidatūrų teikimas, E. Morgan, buvusi europarlamentarė ir dabartinė V. Gethingo administracijos sveikatos ministrė, buvo vienintelė pretendentė tapti naująja Velso leiboristų lydere.

JK leiboristų lyderis ir ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) pavadino jos išrinkimą fantastiškomis žiniomis ir sakė, kad ji atneš „daug patirties ir rezultatų kupiną istoriją“.

E. Morgan kandidatūrą dar turi patvirtinti Velso decentralizuota asamblėja.

Šiuo metu 60 narių asamblėja iki rugsėjo atostogauja, todėl norint, kad E. Morgan galėtų perimti pareigas anksčiau, tektų skelbti neeilinę sesiją.

Velse gimusi E. Morgan, nuo 1994-ųjų 15 metų dirbusi Europos Parlamente, o nuo 2016-ųjų priklausanti Velso asamblėjai, save pristatė kaip „vienybės kandidatę“.

Pastaraisiais mėnesiais Velso leiboristai susiskaldė, V. Gethingui sulaukus kritikos dėl to, kad priėmė 200 tūkst. svarų sterlingų (238,17 tūkst. eurų) auką iš žmogaus, nuteisto už nusikaltimus aplinkai.

Velso pirmasis ministras taip pat patyrė spaudimą dėl nutekintos tekstinės žinutės, dėl kurios buvo atleistas vienas ministras.

Jis pažadėjo tęsti darbus, bet praėjusį mėnesį pralaimėjo neįpareigojantį balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Visi kiti galimi kandidatai, kurie, kaip buvo tikimasi, dalyvaus partijos lyderio rinkimuose, palaikė E. Morgan.

Velso vyriausybė, įsikūrusi sostinėje Kardife, turi ribotus decentralizuotus įgaliojimus nustatyti politiką tokiose srityse kaip transportas, aplinka, sveikata ir švietimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ketrin Deniov

Ketrin Deniov portretas
Kažkokia pabaisa. Negi normalių moterų neliko ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių