Dar vienas JAV Valstybės departamento inspektorius netikėtai atsistatydino

JAV Valstybės departamento inspektorius, tiriantis valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo (Maikui Pompeo) iškeltus kaltinimus, trečiadienį netikėtai atsistatydino – praėjus kiek daugiau nei dviem mėnesiams po jo pirmtako atleidimo.

Valstybės departamento generalinio inspektoriaus pareigas ėjęs Stephenas Akardas (Stivenas Akardas) anksčiau ilgą laiką dirbo viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) padėjėju. Jo paskyrimas gegužę daugelio laikytas užsitikrinti šiose pareigose prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai draugišką veikėją.

S. Akardas informavo bendradarbius „grįžtąs į privatų sektorių po daugelio metų viešosios tarnybos“, sakė viena Valstybės departamento atstovė.

„Vertiname jo pasišventimą departamentui ir šaliai“, – pridūrė ji.

Senato užsienio ryšių komitete aukščiausias pareigas užimantis demokratas Robertas Menendezas (Robertas Menendesas) sakė nerimaujantis dėl „vadovybės krizės“ Valstybės departamente ir pažadėjo, kad pasitraukus S. Akardui Kongresas sieks užtikrinti nepriklausomą tyrimą.

„Nemanau, kad jis buvo tinkamas pasirinkimas vadovauti šiam biurui, bet esu susirūpinęs, kad jo staigus atsistatydinimas palieka dar vieną galimybę Trumpo administracijai mėginti susilpninti priežiūrą ir atskaitingumą“, – sakoma R. Menendezo pranešime.

S. Akardas pasitraukė iš pareigų jo biurui baigiant rengti ataskaitą apie M. Pompeo kontroversišką sprendimą apeiti Kongresą, kad būtų užtikrinti 8,1 mlrd. dolerių (7,48 mlrd. eurų) vertės sandoriai dėl ginkluotės pardavimo Saudo Arabijai ir kitoms Amerikos sąjungininkėms tarp arabų šalių.

Rekomendavus M. Pompeo D. Trumpas gegužę atleido S. Akardo pirmtaką Steve'ą Linicką (Stivą Liniką), irgi tyrusį šį reikalą.

S. Linickas taip pat aiškinosi galimus M. Pompeo piktnaudžiavimo tarnybine padėti atvejus, pavyzdžiui, kai diplomatijos vadovas prašydavo vieno Valstybės departamento darbuotojo atlikti asmeniškus pavedimus – pavyzdžiui, pavedžioti jo šunį arba paimti iš valyklos drabužius.

Kai buvo paskelbta žinia apie S. Akardo pasitraukimą, M. Pompeo trečiadienį atšaukė planuotą spaudos konferenciją. Jis anksčiau sakė nepritariąs S. Linicko darbui ir tvirtino, kad D. Trumpas turi įgaliojimus atleisti inspektorių iš pareigų, kad ir kokia būtų priežastis.

Vienas buvęs M. Pompeo padėjėjas praeitą saveitę sakė S. Linicko atleidimą tiriantiems įstatymų leidėjams, kad Valstybės departamento darbuotojai reiškė susirūpinimą dėl planų parduoti ginkluotės Saudo Arabijai.

Įstatymų leidėjai taip pat perspėjo, kad tokie sandoriai gali padidinti kančias Jemene, kur Saudo Arabija intensyviai bombardavo su Iranu susijusių husių sukilėlių pozicijas, bet taip pat mokyklas, ligonines ir kitus civilius objektus.

M. Pompeo apėjo Kongresą, paskelbęs nepaprastąją padėtį, susijusią su husius remiančiu Iranu.

Naująja laikinąja generaline inspektore taps Diana Shaw (Dajana Šo) – teisininkė ir ilgametė inspektoriaus biuro darbuotoja.

Ji anksčiau buvo S. Linicko pavaduotoja, tad nusprendus jį atleisti daugelis nustebo, kad laikinuoju inspektoriumi buvo paskirtas S. Akardas, o ne D. Shaw.

S. Akardas yra kilęs iš Indianos valstijos, kaip M. Pence'as, o kai šis buvo valstijos gubernatorius, dirbo jo patarėju. S. Akardas taip pat pasitraukė iš Valstybės departamento Užsienio misijų biuro, besirūpinančio JAV ambasadų reikalais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių