D. Tuskas perdavė Europos Vadovų Tarybos vadovo įgaliojimus Ch. Micheliui

Briuselyje penktadienį vyksta Europos Vadovų Tarybos pirmininko įgaliojimų perdavimo ceremonija.

„Europa – geriausia vieta planetoje“, – pareiškė darbą baigiantis Donaldas Tuskas, kurio žodžius susirinkusieji pasveikino aplodismentais.

Po to jis įteikė savo įpėdiniui belgui Charles'iui Micheliui (Šarliui Mišeliui) varpelį, kuris simbolizuoja Europos Vadovų Tarybos pirmininko įgaliojimų perdavimą.

„Tarnauti Europos piliečiams – didžiulė garbė“, – penktadienį sakė Ch. Michelis.

Jis taip pat juokaudamas vylėsi, kad jam baigus kadenciją Europos Vadovų Tarybos pirmininko poste jis sulauks „ne mažiau aplodismentų nei Donaldas“.

Ch. Michelis kalbėjo apie tai, kad ES daug pasiekė, tačiau perspėjo, kad „gyvename taikoje, bet privalome būti budrūs“.

„Mums reikia daryti daugiau, kad užtikrintume savo kolektyvinę gynybą, saugumą ir mūsų laisvių garantijas. Visi mes žinome iššūkius, su kuriais susiduriame“, – sakė jis per įgaliojimų perdavimo ceremoniją.

„Europa turi daryti didesnę įtaką dėl dalykų, susijusių su pasauliniais įvykiais“, – pridūrė Ch. Michelis.

Per spaudos konferenciją išvakarėse jis sakė, kad vienas svarbiausių jo prioritetų bus kova su klimato kaita. Pasak būsimojo Europos Vadovų Tarybos pirmininko, Europa privalo tapti „pokyčių paradigmos“ varikliu.

Jis pažymėjo, kad pastaraisiais dešimtmečiais Vakarų valstybės pažangą užtikrindavo pernelyg eksploatuodamos gamtinius išteklius.

Ch. Michelis ragino sutelkti pastangas, kad grėsmė klimatui atsitrauktų, pasiekti neutralumą išmetamo anglies dvideginio požiūriu ir pripažino, kad tam reikia lėšų.

Taip pat jis patikino tam turintis „labai konkrečių idėjų, pavyzdžiui, Europos investicinio banko reformą, kad jis iš tikrųjų taptų banku, mobilizuotu klimatui, su laiku vaidinsiančiu „klimato banko“ vaidmenį“.

Kitu finansavimo šaltiniu Ch. Michelis laiko sprendimą mažiausiai 25 proc. ES ilgalaikio biudžeto skirti klimato apsaugai, nors pripažįsta, kad tai bus „sunkūs debatai“.

Šių metų liepą Ch. Michelis 28 Bendrijos valstybių vadovų buvo išrinktas naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku. Darbą šiame poste jis pradės gruodžio 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Borotas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių