D. Tuskas: naujoji ES vadovybė nekeis kurso dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vadovai antradienį įspėjo Didžiąją Britaniją, kad naujoji Bendrijos vadovybė nekeis kurso ir nesiūlys nuolaidų dėl „Brexit“ susitarimo su Londonu.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė esąs „visiškai tikras“, kad nauji Bendrijos vadovai, dėl kurių buvo sutarta po kelias dienas trukusio derybų maratono, elgsis ryžtingai. 

Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir Jeremy Huntas (Džeremis Hantas), siekiantys pakeisti Theresą May (Terezą Mei) Britanijos premjero poste, sako, jog nori persiderėti dėl vadinamojo skyrybų susitarimo su ES, pasiekto po dvejus metus trukusių sunkių derybų. 

ES lyderiams antradienį sutarus į Europos Komisijos pirmininko postą siūlyti Vokietijos gynybos ministrę Ursulą von der Leyen (Ursulą fon der Lejen), D. Tuskas įspėjo Londoną, kad vadovybės pasikeitimas nereiškia pozicijos pokyčių.    

„Esu visiškai tikras, kad naujieji mūsų institucijų vadovai bus tokie pat, kaip mes, nuoseklūs dėl išstojimo susitarimo ir mūsų pasirengimo svarstyti tolesnius mūsų santykius su JK“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. 

Jei Europos Parlamentas pritars U. von der Leyen kandidatūrai, ji savo pareigas pradės eiti lapkričio 1-ąją – kitą dieną po dabar numatyto Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.   

Favoritu pakeisti Th. May laikomas B. Johnsonas ir jo varžovas J. Huntas žada, kad Jungtinė Karalystė bet kokiu atveju – su išstojimo sutartimi ar be jos – spalio 31 dieną paliks ES.

Iš pradžių planuota, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks iš bloko šių metų kovo 29 dieną, tačiau ši data buvo dukart atidėta, nes Th. May nepavyko prastumti parlamente pernai su ES šalių lyderiais suderintos išstojimo iš Bendrijos sutarties. 

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) įspėjo, kad daugiau jokių „Brexit“ atidėjimų nebus, nebent tam būtų rimta priežastis, tokia kaip visuotiniai rinkimai ar antrasis referendumas. 

Jis taip pat paragino likusias 27 Bendrijos valstybes nepaisyti B. Johnsono ir J. Hunto kalbų apie „Brexit“ be sutartie scenarijų.

„Neturėtume bijoti „Brexit“ be sutarties, nes priešingu atveju tapsime kitos pusės įkaitais“, – sakė jis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių