D. Trumpo apkalta: atšaukta JAV ambasadorė duoda parodymus

JAV Atstovų Rūmai penktadienį prasidėjusiame apkaltos tyrimo posėdyje išklausys buvusios JAV ambasadorės Ukrainoje Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič), atsidūrusios tyrėjus dominančios Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininkų „šmeižto kampanijos“ taikiklyje, parodymus.

Karjeros diplomatė, dirbusi prie respublikonų ir prie demokratų prezidentų, turėtų papasakoti savo sukrečiančią istoriją, kaip buvo D. Trumpo netikėtai atšaukta ir perspėta „saugotis“, vienas po kito greitai sekusių įvykių virtinėje, sukėlusių susirūpinimą dėl Baltųjų rūmų šešėlinės užsienio politikos.

Ji ir kiti pareigūnai, pastarosiomis dienomis duodantys parodymus istorinėse viešose liudytojų apklausose Atstovų Rūmuose, sunkiai galėjo suprasti D. Trumpo veiksmus. Jų pateiktais liudijimais demokratai pasinaudos, siekdami įrodyti, jog prezidento elgesys buvo vertas apkaltos.

M. Yovanovitch ir kiti ypač atkreipė dėmesį į D. Trumpo asmeninį advokatą Rudy Giuliani (Rudį Džulianį), kuris, pasak vieno liudytojo, valdė „nederamą“ politinį kanalą, veikusį už oficialių diplomatinių JAV ir Ukrainos santykių ribų.

Už uždarų durų vykusiame liudijime paklausta, ar kas nors iš Valstybės departamento pareigūnų, žinojusių apie R. Guliani veiksmus, bandė jį sustabdyti, M. Yovanovitch atsakė: „Nemanau, kad jie būtų manę galintys (tai padaryti).“

Demokratai kaltina prezidentą, kad jis piktnaudžiavo įgaliojimais, kai pasinaudodamas JAV karine pagalba Ukrainai ir naujo tos šalies prezidento Volodymyro Zelenskio noru susitikti spaudė Kijevą atlikti tyrimą dėl demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), dirbusio ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma“ valdyboje. 

Vienas iš svarbiausių įrodymų yra Baltųjų rūmų paskelbta liepos 25 dieną įvykusio prezidentų pokalbio telefonu stenograma. Iš jos matyti, kad D. Trumpas prašė V. Zelenskio inicijuoti tyrimą dėl J. Bidenų.

Pats D. Trumpas savo apkaltos tyrimą vadina neturinčiu pagrindo ir politiškai motyvuotu. Jis neigia padaręs ką nors nederama.

D. Trumpas užsipuolė apkaltos tyrimo posėdyje liudijančią JAV diplomatę

D. Trumpas penktadienį užsipuolė buvusią Jungtinių Valstijų ambasadorę Ukrainoje.

Prezidento piktų žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ virtinė pasirodė diplomatei M. Yovanovitch Atstovų Rūmuose pasakojant apie savo netikėtą atleidimą iš JAV ambasadoriaus Kijeve posto po D. Trumpo sąjungininkų „šmeižto kampanijos“.

„Viskas, kur M. Yovanovitch nuėjo, išėjo į bloga“, – tvirtino prezidentas. Savo žinutėje jis priminė, kad prezidentai turi „absoliučią teisę“ paskirti į pareigas ir atleisti ambasadorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių