D. Trumpas nuo penktadienio stabdo visus skrydžius iš Europos į JAV

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl beprecedenčius suvaržymus, paniką ir akcijų kritimus išprovokavusios koronaviruso pandemijos trečiadienį paskelbė netikėtą 30 dienų draudimą atvykti žmonėms iš Europos.

Geriausiu vakaro laiku per televiziją iš Ovaliojo kabineto šalies gyventojams paskelbtas netikėtas D. Trumpo sprendimas ketvirtadienį nusmukdė akcijų kursą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį taip pat žengė svarbų žingsnį ir oficialiai pripažino, kad naujasis virusas sukėlė pandemiją. Naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys rodo, kad pasaulyje jau užsikrėtė daugiau kaip 124 tūkst. žmonių, o 4,5 tūkst. jų mirė.

„Tai agresyviausios ir išsamiausios pastangos stojant prieš užsienio virusą per dabartinę istoriją“, – sakė D. Trumpas, kuris buvo kritikuojamas dėl ligšiolinio savo atsako į krizę.

Nuo penktadienio galiosiantis D. Trumpo draudimas paveiks keliautojus iš Europos, išskyrus Didžiąją Britaniją, žemynui bandant suvaldyti augančią krizę.

Vis dėlto draudimas nebus taikomas sugrįžtantiems nuolatiniams JAV gyventojams, jų šeimoms ir JAV piliečiams, pripažino D. Trumpas.

Be to, atrodo, kad draudimas tikriausiai bus taikomas tik Šengeno erdvės šalims. Tai reikštų, kad jis negalios Airijai, Rumunijai, Kroatijai, Ukrainai ir kelioms kitoms Europos valstybėms.

Italija, labiausiai paveikta Europos šalis, trečiadienį užregistravo daugiau kaip 2,3 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, o Ispanijoje naujų užsikrėtimo atvejų buvo per 2,1 tūkst. – ketvirtadaliu daugiau.

Vokietijoje kanclerė Angela Merkel citavo ekspertus, sakiusius, kad „bus užkrėsta 60–70 proc. populiacijos, jei situacija“ tęsis, o skiepų nebus.

Italijoje taikomi tokie suvaržymai, kurių niekada anksčiau nėra buvę taikos metais: uždarytos visos parduotuvės, restoranai, kirpyklos ir kitos įstaigos, išskyrus maisto krautuves ir vaistines, ištuštėjo miestų gatvės.

Žmonėms nurodyta laikytis mažiausiai per metrą vieniems nuo kitų, nepageidaujami tapo rankų paspaudimai. Italai pradėjo kalbėtis stovėdami kelių žingsnių atstumu vienas nuo kito, bet nepraleidžia progos pasijuokti iš suvaržymų.

„Kai tik ekstremali padėtis baigsis, organizuosime nemokamų [makaronų] „Carbonara“ dieną gydytojams, slaugėms ir [kitiems] sveikatos apsaugos darbuotojams“, – sakoma skelbime apie uždarymą, pakabintame prie vieno restorano populiariame Romos Trasteverės rajone.

Akcijų kritimas

Po panašių paramos priemonių visame pasaulyje, D. Trumpas paskelbė apie žingsnius, kuriais bus siekiama apsaugoti didžiausią pasaulio ekonomiką nuo pandemijos poveikio. Tarp šių priemonių bus mokesčių atidėjimas kai kuriems asmenims ir kompanijoms.

Tačiau rinkos į pranešimą sureagavo neigiamai. Australijoje akcijų vienos dienos kritimas buvo didžiausias nuo 2008 metų finansinės krizės: 7,4 proc., nors anksčiau šalis paskelbė apie daugelio milijardų dolerių paskatų paketą.

Baltųjų rūmų pareigūnai taip pat buvo priversti aiškintis po D. Trumpo pranešimo, kad bus uždraustas „didžiulis prekybos ir krovinių kiekis“ iš Europos.

Vėliau Vašingtonas pabrėžė, kad šios priemonės, įsigaliosiančios nuo „penktadienio vidurnakčio“, bus taikomos tik žmonėms, o ne prekėms ar kroviniams.

Valstybės departamentas vėliau patarė amerikiečiams persigalvoti dėl kelionių į užsienį, Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetui paskelbus, kad JAV žinomų užsikrėtimo koronavirusu atvejų yra maždaug 1,3 tūkst., o mirties atvejų – 36.

„Nerimą keliantis“ neveiklumas

PSO anksčiau perspėjo, kad ligos plitimo ir sunkumo mastą nulėmė „nerimą keliantis neveiklumo lygis“.

„Niekada anksčiau nematėme kokio nors koronaviruso sukeltos pandemijos“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Dauguma atvejų užregistruota Kinijoje, kur pernai gruodį prasidėjo ligos COVID-19 protrūkis.

Tačiau kai naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Kinijoje stabilizavosi, „karštųjų taškų“ atsirado kitur ir tarp labiausiai šiuo požiūriu paveiktų šalių yra Italija, Iranas ir Ispanija.

Olimpiados atšaukimas „neįsivaizduojamas“

Tai, kad liga gali paveikti visų visuomenės grupių žmones, parodė ir Holivudo superžvaigždės Tomo Hankso (Tomo Henkso) ketvirtadienio pranešimas, kad jam ir jo žmonai testais nustatytas koronavirusas.

„Mums buvo atlikti testai dėl koronaviruso ir jų [rezultatai] buvo teigiami“, – sakė 63 metų aktorius, kuris yra nuvykęs į Australiją dėl kino projekto.

T. Hanksas ir jo žmona izoliuoti ligoninėje Australijoje.

Pandemija toliau trikdo kultūros ir sporto renginius visame pasaulyje, pareigūnams stengiantis užkirsti kelią dideliems žmonių susibūrimams.

Niujorko miestas dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos pirmą kartą per daugiau kaip 250 metų atidėjo kasmetinį Šv. Patriko dienos paradą, trečiadienį vėlai vakare pranešė pareigūnai.

Atšauktos pirmosios Anglijos aukščiausios futbolo lygos rungtynės, taip pat tarptautinė vaizdo ir kompiuterinių žaidimų paroda E3, kuri birželio mėnesį turėjo įvykti Los Andžele.

JAV krepšinio lyga NBA paskelbė nuo ketvirtadienio stabdanti reguliarųjį sezoną, komandos „Utah Jazz“ krepšininkui nustačius naująjį koronavirusą.

Pandemijos poveikis sporto renginiams pakurstė susirūpinimą liepą turinčios prasidėti 2020 metų olimpiados Japonijoje likimu, bet Tokijo gubernatorė Yuriko Koike (Juriko Koikė) sakė, jog „nesivaizduojama“, kad žaidynės galėtų būti atšauktos.

ES įspėja apie būtinybę išvengti „ekonominės suirutės“

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį įvertins JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskelbtą kelionių iš Europos į JAV draudimą, pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ir pridūrė, jog turi būti „vengiama ekonominės suirutės“.

Ch. Michelis, koordinuojantis 27 ES valstybių narių lyderių veiksmus, įrašą tviteryje paskelbė praėjus nakčiai po to, kai D.Trumpas priėmė sprendimą sustabdyti keliones iš Europos į Jungtines Valstijas 30-ties dienų laikotarpiui, siekdamas sustabdyti koronaviruso plitimą.

Blokui nepriklausanti Didžioji Britanija nepatenka į šio draudimo aprėptį.

„Prezidentui D. Trumpui paskelbus kelionių draudimą, šiandien įvertinsime padėtį“, – pažymėjo Ch. Michelis.

„Europa imasi visų būtinų priemonių, siekdama sustabdyti viruso COVID-19 plitimą, apriboti paveiktų žmonių skaičių ir paremti tyrimus“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Big bull shi* atsidarykit flight radar ir paziurekit

...

... portretas
O Trampui kiniečiai ir toliau laukiami?.. :s

Gripas

Gripas portretas
musiskis pasiruoses, turi balta chalata, 5 kaukes ir buteliuka spirito.Kada rungtynes su italais?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių