D. Trumpas atidavė paskutinę pagarbą mirusiai teisėjai R. B. Ginsburg

Aidint protestuotojų šūksniams, JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį atidavė paskutinę pagarbą mirusiai Aukščiausiojo teismo teisėjai Ruth Bader Ginsburg.

D. Trumpas su savo žmona Melania nulenkė galvą prie liberalios teisėjos karsto, pastatyto prie Aukščiausiojo teismo pastato. Prezidentas, kaip tai daro labai retai, dėvėjo apsauginę kaukę.

D. Trumpo apsilankymą aptemdė protestuotojų šūksniai, be kita ko, „nebalsuokite už jį“ ir „gerbk paskutinę jos valią“. Pastarasis šūksnis yra užuomina į tai, kad R. B. Ginsburg prieš savo mirtį pageidavo, kad dėl jos įpėdinio Aukščiausiajame teisme būtų sprendžiama tik po lapkričio 3 dieną vyksiančių prezidento rinkimų.

Tuo tarpu D. Trumpas jau šeštadienį ketina pristatyti kandidatę. Jis nori, kad ši būtų patvirtinta Senato dar prieš prezidento rinkimus. Senate daugumą turi D. Trumpo respublikonai.

Opozicijoje esantys demokratai nesėkmingai ragino palaukti prezidento rinkimų. 2016 metais, kai prezidentas buvo Barackas Obama, respublikonai kelis mėnesius blokavo paskyrimą į laisvą teisėjo postą – argumentuodami, kad dėl personalijų turi būti sprendžiama tik po prezidento rinkimų. D. Trumpas po savo pergalės tada ir paskyrė kandidatą.

87-erių teisėja R. B. Ginsburg penktadienį mirė nuo vėžio. Labai gerbiama teisininkė buvo viena iš keturių kairiųjų liberalų devynių narių teisėjų kolegijoje.

Po R. B. Ginsburg mirties D. Trumpas turi teisę skirti naują teisėją. Taip respublikonas gali sustiprinti konservatyviąją teismo liniją. Favoritėmis laikomos teisėjos Amy Coney Barrett ir Barbara Lagoa.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių