Buvęs Pentagono vadovas J. Mattisas perspėja, kad JAV negali gyvuoti be sąjungininkų

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) trečiadienį perspėjo, kad JAV negali gyvuoti be savo sąjungininkų, Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo baigčiai išryškinus amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nesutarimus su Amerikos pagrindiniais partneriais.

„Jūrų pėstininkai dažnai sako: kai išvyksti į ginkluotą kovą, pasiimk visus savo ginkluotus draugus“, – parašė J. Mattisas laikraščio „Wall Street Journal“ paskelbtame straipsnyje, pirmąkart išsakydamas komentarus po savo atsistatydinimo gruodį dėl išsiskyrusių nuomonių su D. Trumpu dėl JAV politikos.

„Lyderis turi demonstruoti strateginį įžvalgumą, apimantį pagarbą valstybėms, kurios mus palaikydavo, kai iškildavo bėdų“, – pabrėžė jis.

„Sąjungininkų turinčios valstybės klesti, o likusios – nyksta. Amerika negali viena apsaugoti savo žmonių ir ekonomikos“, – pridūrė buvęs gynybos sekretorius.

J. Mattiso nuomonė buvo paskelbta likus vos kelioms valandoms iki jo įpėdinio Marko Esperio, perėmusio Pentagono vairą liepą, pirmosios visavertės spaudos konferencijos.

M. Esperis atsakingas už D. Trumpo reikalavimų išvesti didžiąją dalį JAV karių iš Afganistano, Irako ir Sirijos įgyvendinimą. J. Mattisas susiginčijo su prezidentu dėl tokios politikos.

J. Mattisas, dimisijos JAV jūrų pėstininkų pajėgų generolas, pareiškė buvęs priverstas atsistatydinti, kai JAV vyriausybė „nebeatsižvelgė į jo konkrečius siūlymus ir strateginius patarimus, ypač [patarimą] neprarasti pasitikėjimo mūsų sąjungininkais“.

J. Mattisas taip pat atkreipė dėmesį į smarkių politinių nesutarimų atmosferą Vašingtone ir pavadino ją viena iš priežasčių, dėl kurių pasaulyje silpnėja JAV lyderystė. Jis taip pat pasmerkė „politinę brolžudystę Vašingtone“.

„Man, kaip kariui, didžiausią susirūpinimą kelia ne mūsų išoriniai priešai, o mūsų vidaus susiskaldymas“, – teigia atsargos generolas.

„Kitaip nei praeityje, kai buvome susivieniję ir suartėję su sąjungininkais, dabar panašu, kad irsta mūsų pačių bendras pagrindas“, – sakė jis.

„Siekdami išsaugoti mūsų, kaip lyderių, vaidmenį, turime iš pradžių išspręsti savo šalies problemas, ypač jei norime padėti kitiems“, – pridūrė J. Mattisas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHE: "Amerika negali viena apsaugoti savo žmonių ir ekonomikos" - gryna tiesa, JAV - milžinas molinėmis kojomis, visur kišas, visur kariauja svetimomis rankomis, ir - NIEKAIP negali be durnelių, vis dar jų be ribų spausdinamų USD imančius. Va, tuoj-tuoj JAV pakeis savo valiutą, o durneliai liks su baronkos skyle: "Durnius ir bažnyčioje muša, juk JAV - pirmiausia".

Vincas

Vincas portretas
Tai vienas is kariskiu kur turi autoriteta ir yra gerbiamas aukstuose esalonuose Vashingtone.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių