Buvęs Kremliaus patarėjas V. Surkovas pasisako už „priverstinę brolybę“ su Ukraina

Buvusio Kremliaus patarėjo Vladislavo Surkovo nuomone, Rusija santykius su Ukraina gali kurti tik per „priverstinę brolybę“.

„Jėga priversti palaikyti broliškus santykius – vienintelis metodas, istoriškai įrodęs veiksmingumą Ukrainos klausimu. Nemanau, kad bus išrastas kažkoks kitas (metodas)“, – interviu Politinės konjunktūros centro direktoriui Aleksejui Česnakovui pareiškė V. Surkovas.

Interviu buvo paskelbtas portale „Aktualnyje kommentarii“.

V. Surkovo teigimu, Ukrainos valstybingumo formavimas ateityje neįmanomas be Rusijos dalyvavimo.

„Kaip bebūtų keista, esu optimistas dėl Ukrainos. Tai yra, galvoju, kad Ukrainos kol kas nėra. Bet su laiku ji vis dėlto bus... Tačiau kokia konkrečiai tai bus Ukraina, su kokiomis sienomis ji egzistuos ir net, galbūt, kiek bus Ukrainų – tai neatsakyti klausimai. Ir sprendžiant šiuos klausimus Rusijai vienaip ar kitaip teks dalyvauti“, – sakė jis.

Tuo pačiu V. Surkovas mano, kad „Normandijos ketverto“ šalių lyderiai neabejoja Ukrainos naujojo prezidento Volodymyro Zelenskio legitimumu.

„Paryžiuje visi priėmė jį kaip prezidentą... Jo nepaprastas minties lengvumas“, – sakė V. Surkovas, pacituodamas vieną rusų literatūros klasiko Nikolajaus Gogolio personažą.

V. Surkovas taip pat pareiškė manąs, kad Donbasas negrįš į Ukrainos sudėtį.

„Mano nepakankamai stipri vaizduotė, kad tai įsivaizduočiau. Donbasas nenusipelno tokio pažeminimo. Ukraina nenusipelno tokios garbės“, – pareiškė jis.

Buvęs Rusijos prezidento padėjėjas taip pat mano, kad respublikomis pasiskelbusių Donbaso darinių pastangos yra teisėtos.

„Donbasas man... visų pirma yra žmonės. Puikūs žmonės. (Aleksandras) Zacharčenka, (Aleksandras) Chodakovskis, (Aleksandras) Borodajus, (Andrejus) Pinčukas, (Valerijus) Bolotovas, (Igoris) Bezleris, (Michailas) Tolstych... Ir daug kitų. Atsiprašau, kad visų nepaminėsiu. Ir kad neturiu teisės visus minėti. Ir kad gyvuosius paminėjau drauge su mirusiaisiais. Jie – tikri kariai. Jų, žinoma, nereikia idealizuoti. Karas pritraukia įvairius žmones. Karas – tamsus, niūrus reikalas. Bet reikalingas. Jie ėmėsi šio sunkaus darbo. Ir susidorojo“, – sakė V. Surkovas.

„Ten, Donbase, juk ir civilinis gyvenimas nesaldus, visi jo gyventojai patyrė sunkių išmėginimų. Ir dabar ten nėra paprasta. Visi jie didvyriai. Kaip yra miestai didvyriai, taip ten visa liaudis – didvyris“, – pridūrė jis.

Kremlius praeitą savaitę oficialiai patvirtino, kad prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl savo įtakingo patarėjo V. Surkovo, nuo 2013 metų prižiūrėjusį ryšius su Ukraina ir kitomis buvusiomis sovietinėmis šalimis, atleidimo iš pareigų.

Politikos analitikas A. Česnakovas, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi, praeitą mėnesį pirmasis paskelbė, kad D. Surkovas palieka postą dėl neįvardyto Maskvos politikos Ukrainos atžvilgiu „krypties pasikeitimo“, nors aukšto rango pareigūnai kurį laiką teigė, kad toks sprendimas nėra oficialiai priimtas.

Vasario 11 dieną V. Putino atstovas spaudai D. Peskovas pranešė, kad už ryšius su Kijevu ir Maskvos remiamais Rytų Ukrainos separatistais atsakingu patikėtiniu tapo buvęs Kremliaus administracijos viršininko pavaduotojas – 61 metų Dmitrijus Kozakas.

Ukrainos ir Rusijos ryšiai nusmuko į istorines žemumas, Kijeve 2014 metais įvykus provakarietiškai Maidano revoliucijai, per kurią buvo nuversta Kremliaus remta vyriausybė.

Maskva reaguodama aneksavo Krymą ir ėmėsi remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Amerikosus

Amerikosus  portretas
ar matote su ju politika,revoliucijos,perversmai,karai,virusai)))

Saulius

Saulius  portretas
Trampo tvora aplink putlerija ir kuo greičiau,nes tai pavojingiau nei koronavirusas

Ko gero

Ko gero portretas
tas Surkovas su savo "politika" reikalaujančia vėl "golodomoro" netgi Putinui įgriso...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių