Buvęs Izraelio premjeras: V. Putinas pažadėjo nenužudyti V. Zelenskio

Buvęs Izraelio premjeras Naftali Bennettas (Naftalis Benetas), kuris Rusijai užpuolus Ukrainą trumpą laiką veikė kaip tarpininkas, sakė gavęs rusų prezidento pažadą nenužudyti Ukrainos lyderio.

N. Bennettas pirmosiomis savaitėmis po Rusijos invazijos netikėtai ėmėsi tarpininko vaidmens ir yra vienas iš nedaugelio Vakarų lyderių, susitikusių su Vladimiru Putinu vykstant karui Ukrainoje. Į Maskvą jis buvo nuvykęs pernai kovą.

Nors atrodo, kad N. Bennetto tarpininkavimas nelabai padėjo stabdyti kraujo liejimą, jo komentarai vėlai šeštadienį internete paskelbtame interviu nušviečia tuometinę užkulisinę diplomatiją ir skubias pastangas greit užbaigti konfliktą.

Penkias valandas trukusiame interviu įvairiomis temomis N. Bennettas sakė paklausęs V. Putino, ar jis ketina nužudyti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

„Paklausiau... „Ar ketinate nužudyti Zelenskį?“ Jis atsakė: „Nežudysiu Zelenskio.“ Aš tuomet jam pasakiau: „Turiu suprasti, kad jūs duodate man savo žodį nežudyti Zelenskio.“ Jis atsakė: „Nežudysiu Zelenskio“, – pasakojo N. Bennettas. Jis nurodė tuomet paskambinęs ukrainiečių lyderiui ir informavęs jį apie V. Putino pažadą.

Paklausiau... Ar ketinate nužudyti Zelenskį?

„Klausykit, išėjau iš susitikimo... Jis jūsų nežudys.“ Jis klausia: „Ar jūs tikras?“ Aš pasakiau: „100 procentų, kad jis jūsų nenužudys“, – interviu kalbėjo N. Bennettas.

Ekspremjeras teigė, kad jam tarpininkaujant V. Putinas atsisakė savo pažado siekti Ukrainos nuginklavimo, o V. Zelenskis pažadėjo nestoti į NATO.

N. Bennettas, kuris Izraelio premjero poste buvo dirbęs tik kiek ilgiau nei pusmetį, kai prasidėjo karas, netikėtai ėmėsi tarptautinės diplomatijos, kai jo valia Izraelis užėmė nepatogią vidurio poziciją tarp Rusijos ir Ukrainos. Izraelis Irano grėsmės akivaizdoje teikia strateginę reikšmę savo geriems santykiams su Kremliumi, bet vienijasi su Vakarų šalimis ir stengiasi pademonstruoti paramą Kyjivui.

Praktikuojantis judėjas N. Bennettas, kuris tuo metu buvo nelabai žinomas tarptautinėje scenoje, į Maskvą susitikti su V. Putinu nuskrido per žydų šabą. Nors pažeidė žydų religines prievoles, jis buvo pasaulio pastangų sustabdyti karą priešakyje.

Tačiau neatrodo, kad jo pastangos būtų įsivažiavusios, o ir jo valdymas truko nebeilgai. N. Bennetto vyriausybė – ideologiškai marga koalicija, privertusi trumpam pasitraukti dabartinį Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) – žlugo vasarą dėl vidaus nesutarimų. N. Bennettas pasitraukė iš politikos ir dabar yra privatus asmuo.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeNATOinterviuIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių