Bulgarijoje prieš sunkią žiemą rengiami dar vieni pirmalaikiai rinkimai

Bulgarijoje sekmadienį vyks ketvirti visuotiniai rinkimai per 18 mėnesių, skurdžiausią Europos Sąjungos šalį krečiant didžiulei energetikos krizei, susijusiai su karu Ukrainoje.

Balkanų šalį politinis nestabilumas kamuoja nuo 2021 metų pradžios, kai po masinių antikorupcinių demonstracijų beveik dešimtmetį turėtą valdžią prarado triskart prie vyriausybės vairo stovėjusio Boiko Borisovo konservatyvioji GERB partija.

Tačiau 63 metų politikas grįžo į rinkiminę kovą, su šūkiu „Stipresnis už chaosą“ keliaudamas po šalį.

Jis pasitelkia rinkėjų nuovargį ir peikia savo įpėdinio liberalo Kirilo Petkovo „patirties stoką“, kad sugrąžintų GERB į viršūnę, apklausoms prognozuojant, kad ji surinks apie 25 proc. balsų.

42 metų Harvardo universiteto absolventas ir buvęs verslininkas K. Petkovas 2021 metų pabaigoje paskubomis subūrė netvirtą keturių partijų koalicinę vyriausybę.

Tačiau prasidėjo karas Ukrainoje, ir, Bulgarijai atsisakius mokėti už rusiškas dujas rubliais, balandį „Gazprom“ nutraukė jų tiekimą.

GERB birželį nuvertė vos septynis mėnesius išbuvusią vyriausybę, kuri neatlaikė balsavimo dėl nepasitikėjimo.

Dabar prognozuojama, kad naujai įkurta K. Petkovo partija „Tęsiame pokyčius“ (PP) surinks apie 16 proc. balsų. Jos rinkiminis šūkis – „Pabaikime savo darbą“.

Gilus susiskaldymas

Rinkimų kampanijoje, į kurią įsitraukė daugiau prorusiškų partijų, dominavo karas Ukrainoje ir neužtikrintumas dėl dujų tiekimo prieš žiemą.

Šalyje, kurią su Maskva sieja glaudūs istoriniai ir kultūriniai ryšiai, Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė gilų susiskaldymą.

„Bulgarija blaškosi tarp nostalgijos Sovietų Sąjungai ir ES bei modernumo“, – sakė politikos analitikas Georgijus Kiriakovas.

K. Petkovo nesutarimai su „Gazprom“ ir daugiau kaip 70 Rusijos diplomatų bei ambasados darbuotojų išsiuntimas daug kam nepatiko.

Kita vertus, B. Borisovas visuomet subtiliai laviravo palaikydamas ryšius tiek su Europos Sąjunga, tiek su Rusija, tiek su kaimynine Turkija.

K. Petkovas savo rinkimų kampaniją grindė tvirtomis proeuropietiškomis nuostatomis ir savo kova su išsikerojusia korupcija.

„Į Bulgariją pradėjo grįžti teisinė valstybė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad trumpas jo buvimas valdžioje buvo „puikus pirmas žingsnis... į normalumą“.

K. Petkovas sakė besitikintis, kad rinkėjai vėl palaikys „naują europietišką, pažangią, skaidrią Bulgariją, o ne grįš... prie korupcijos politikų“.

Jis kategoriškai atsisako derėtis su B. Borisovu.

Analitikų teigimu, nesant kompromiso tarp dviejų didžiausių partijų, tikimybė suformuoti vyriausybę yra gana menka.

GERB teigia būsianti „atvira visiems“, kad „užtikrintų stabilumą“, ir neatmeta mažumos vyriausybės idėjos, jei rinkimuose gautų daugiausia balsų.

Infliacija pasiekė beveik 20 proc., o užsitęsęs nestabilumas grasina paspartinti jaunų žmonių išvykimą iš šalies, kuri per dešimtmetį jau neteko dešimtadalio gyventojų.

Naujausi gyventojų surašymo duomenys rodo, kad Bulgarijoje gyvena 6,52 mln. žmonių, palyginti su beveik 9 mln. 1989-aisiais, komunizmo eros pabaigos šalyje metais.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių