Britanijos lyderio posto siekiantis B. Johnsonas išdėstė savo planus

  • Teksto dydis:

Naujuoju Didžiosiose Britanijos premjeru siekiantis tapti Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kaltintas perdėtu slapumu per šią kampaniją, antradienį išdėstė savo planus ir gynė savąją „Brexit“ strategiją, bet sakė, kad būtų „nesąžininga“ aptarinėti jo privatų gyvenimą.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius, laikomas pagrindiniu pretendentu pakeisti premjerę Theresą May (Terezą Mei), davė virtinę interviu žiniasklaidai ir organizavo kelis kampanijos renginius, kai jo varžovas Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) paragino B. Johnsoną nebūti „bailiu“, šiam vengiant bendrauti su žiniasklaida.

Valdančioji Konservatorių partija antradienį taip pat paskelbė, kad naujojo šalies lyderio vardas bus paskelbtas liepos 23 dieną.

160 tūkst. šios partijos eilinių narių nuspręs, ar naujuoju konservatorių ir, tuo pačiu, vyriausybės vadovu taps dabartinis užsienio reikalų sekretorius J. Huntas, ar jo pirmtakas B. Johnsonas.

Th. May anksčiau šį mėnesį atsistatydino iš Konservatorių partijos lyderės pareigų, žlugus jos pastangoms išvesti Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos.

B. Johnsonas yra žinomas ekscentriška asmenybė, bet per šią kampaniją viešumoje mažai reiškėsi. Atrodo, kad jo komanda stengiasi užtikrinti, kad pretendentas iš neatsargumo nepadarytų kokių nors rimtų klaidų.

Praeitą savaitę buvo paskelbta apie B. Johnsono triukšmingą barnį su savo partnere, dėl kurio netgi buvo iškviesta policija, tačiau ir šįkart jokių politiko paaiškinimų nebuvo sulaukta. Nuo tada B. Johnsonas buvo vis labiau spaudžiamas nutraukti tylą.

Pirmadienį vakare jis sakė visuomeniniam transliuotojui BBC niekada vietai neaptarinėdavęs sau artimų žmonių, nes „jeigu taip elgsiesi, įtrauksi juos į reikalus... tam tikra prasme nesąžiningus jų atžvilgiu“.

Tačiau antradienį duodamas interviu radijui jis atsisakė paaiškinti, kaip laikraščiai gavo nuotrauką, kurioje B. Johnsonas matomas susikibęs už rankų su savo partnere kaimiškoje aplinkoje.

Iš B. Johnsono taip pat buvo reikalaujama paaiškinti savo poziciją, kaip Britanija turėtų palikti Europos Sąjungą. Šis iššūkis naujajam šalies lyderiui bus pats didžiausias.

Jis pažadėjo, kad tapęs premjeru užtikrintų, jog Jungtinė Karalystė paliktų Bendriją iki šiuo metu numatytos galutinės datos – spalio 31-osios. B. Johnsonas sakė radijui „TalkRadio“, jog „Brexit“ įvyks „trūks plyš, kad ir kas nutiktų“.

Vis dėlto jis pripažino, kad turėtų užsitikrinti bendradarbiavimą su Briuseliu, siekiant sušvelninti neigiamus padarinius ekonomikoms.

„Turi būti sutarimas abiejose pusėse“, – jis sakė radijui LBC.

Verslas baiminasi, kad Britanijai nutraukti ryšius su artimiausia prekybos partnere be jokių naujų susitarimų gali būti katastrofiška.

Keliolika konservatorių įstatymų leidėjų jau yra pareiškę esantys pasiruošę nuversti potencialią B. Johnsono vyriausybę, kad sustabdytų išstojimo be jokios sutarties scenarijų.

Muitų klausimai

B. Johnsonas ir J. Huntas buvo atrinkti iš didesnio pretendentų rato per šį mėnesį surengtus kelis konservatorių įstatymų leidėjų balsavimus.

Abu kandidatai dalyvaus 16-oje susitikimų su partijos nariais visoje Britanijoje. Antradienį turėję vykti televizijos debatai buvo atšaukti, B. Johnsonui atsisakius juose dalyvauti, bet liepos 9-ąją ketinama surengti kitą tokį renginį.

J. Huntas, perėmęs užsienio reikalų sekretoriaus postą, iš jo pernai atsistatydinus B. Johnsonui, laikomas turinčiu mažiau šansų, tačiau stengėsi pakeisti padėtį, kiekviena pasitaikiusia proga duodamas interviu ir pozuodamas nuotraukoms.

Kalbėdamas apie „Brexit“ J. Huntas kalbėjo irgi esąs pasiruošęs priimti išstojimo be jokios sutarties scenarijų, bet taip pat neatmetė galimybės atidėti pasitraukimą, jeigu to reikėtų susitarimui pasiekti.

Abu pretendentai viliasi iš naujo tartis dėl išstojimo sutarties, kurią Th. May suderino su Bendrija praeitais metais, bet JK parlamentas kelis kartus atmetė. Tačiau Briuselis sako, kad jokios pakartotinės derybos – neįmanomos.

B. Johnsonas sakė norįs išlaikyti „geriausius kąsnelius“, apsaugančius Britanijoje gyvenančių ES piliečių ir Bendrijoje gyvenančių britų teises, taip pat nustatančius pereinamąjį laikotarpį po „Brexit“.

Jis kėlė galimybę, kad prekybos sąlygos išliktų tokios pačios, kol būtų sudaryta nauja prekybos sutartis, o Britanija neturėtų apmokėti savo 39 mlrd. svarų (apie 43,6 mlrd. eurų) vertės įsipareigojimų, kol šis procesas būtų užbaigtas.

B. Johnsonas sakė, kad bet kokiu atveju ruoštųsi išvesti Britaniją iš ES, jeigu Briuselis jo pasiūlymams nepritars.

Europos Sąjunga ne kartą pabrėžė nepasirašysianti jokio susitarimo be vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad siena tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos po „Brexit“ išliks atvira.

Tokiu atveju Britanija privalėtų likti ES muitų sąjungos narė, o Šiaurės Airijoje turėtų galioti kitokios bloko nustatytos taisyklės, kol būtų rastas būdas išvengti tikrinimų prie sienos.

B. Johnsonas sakė, kad „techniniai pataisymai“ galėtų atverti galimybę tikrinti prekių kilmę ir atitikimą reikalavimams be būtinybės jas fiziškai tikrinti pasienyje. Vis dėlto jis pripažino, kad „jokios vienintelės magiškos kulkos“ nėra.

Per interviu LBC B. Johnsonas taip pat griežtai atmetė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) buvusio patarėjo Steve'o Bannono (Stivo Banono) pareiškimą, kad jiedu anksčiau glaudžiai bendradarbiavo. Pasak jo, šis pareiškimas yra „kvailystė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

is

is portretas
veido israiskos matosi kad zmogelis susirupines nes niekas sio posto nepretenduoja o jam liepia monarchai /masonai/ ,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių