A. Blinkenas susitiko su popiežiumi Pranciškumi, apsilankė Siksto koplyčioje

Vatikane JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį susitiko derybų su popiežiumi Pranciškumi, o prieš tai jam buvo surengta privati ekskursiją į Siksto koplyčią.

A. Blinkenas yra pirmasis JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos aukšto rango pareigūnas, sulaukęs pontifiko privačios audiencijos.

Kol kas nė viena šalis nepateikė daugiau detalių apie susitikimą Apaštalų rūmuose.

Pernai, kai Vatikane lankėsi A. Blinkeno pirmtakas Mike'as Popeo (Maikas Pompėjas), jam nebuvo surengtas privatus susitikimas su Pranciškumi. Tuo metu Vatikano pareigūnai paaiškino, kad Šventasis Sostas nenori sudaryti įspūdžio, kad palaiko kurį nors iš kandidatų, likus vos kelioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų, atnešusių pergalę J. Bidenui.

Tačiau abiem šalims buvo opus Kinijos klausimas. M. Pompeo nediplomatiškai užsipuolė Vatikaną, esą pasirašydamas susitarimą su Pekinu dėl vyskupų skyrimo jis sumenkino savo moralinį autoritetą. M. Pompeo paragino Šventąjį Sostą užimti tvirtesnę poziciją dėl religijos laisvės suvaržymų Kinijoje. 

Savo ruožtu J. Bidenas kritikavo Kiniją už priverstinio darbo taikymą.

Dėmesį į žmonių kančias siekiantis atkreipti Pranciškus gina žmogaus teises daugelyje šalių.

Tačiau, kaip rodo pasirašytas susitarimas dėl vyskupų skyrimo, Pranciškus taip pat siekia pagerinti katalikų padėtį Kinijoje. Kai kurie Katalikų Bažnyčios veikėjai taip pat reiškė apmaudą, kad Pranciškus neužėmė griežtesnės pozicijos dėl pontifikui ištikimų katalikų ilgametės diskriminacijos Kinijoje.

A. Blinkenas lankosi Romoje, iš kur antradienį vyks į pietų Italiją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų susitikime. Pagrindinis dėmesys jame bus skirtas bendradarbiavimo gerinimui klimato kaitos, sveikatos apsaugos ir plėtros srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių