A. Blinkenas Izraelyje spaudžia dėl paliaubų Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį, antrąją savo vizito Izraelyje dieną, surengs derybas su pagrindiniais šios šalies opozicijos veikėjais.

JAV siekia užtikrinti paliaubas aštuonis mėnesius trunkančiame Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ kare Gazos Ruože.

Pirmadienį Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė JAV parengtą rezoliuciją, kuria remiamas šešių savaičių paliaubų planas. Pagal jį Izraelis pasitrauktų iš apgyvendintų Gazos Ruožo teritorijų, o „Hamas“ paleistų įkaitus, paimtus per spalio 7 dienos išpuolius, dėl kurių prasidėjo karas.

Antradienį A. Blinkenas Tel Avive susitiks su centristu ir buvusiu kariuomenės vadu Benny Gantzu (Beniu Gancu), kuris sekmadienį pasitraukė iš ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) vyriausybės, taip pat su opozicijos lyderiu Yairu Lapidu (Jairu Lapidu).

Jungtinės Valstijos, kurios yra ištikimos Izraelio sąjungininkės, buvo kritikuojamos už tai, kad blokavo kelis ankstesnius JT rezoliucijų projektus su raginimais nutraukti ugnį.

JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild) sakė, kad Saugumo Taryboje „balsavome už taiką“.

„Šiandien ši Taryba pasiuntė aiškią žinią „Hamas“: sutikite su pateiktu paliaubų susitarimu. Izraelis jau sutiko su šiuo susitarimu, ir kovos galėtų būti nutrauktos šiandien, jei „Hamas“ padarytų tą patį“, – teigė ji.

Pirmadienį „Hamas“ pareiškė, kad palankiai vertina balsavimą ir dar kartą patvirtino norą bendradarbiauti su tarpininkais.

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) teigė, kad, jo nuomone, „šios rezoliucijos priėmimas yra žingsnis teisinga linkme siekiant nutraukti genocido karą prieš mūsų žmones Gazos Ruože“.

Jungtinės Valstijos išreiškė viltį, kad M. Abbaso Palestinos autonomija, įsikūrusi Vakarų Krante ir neturinti valdžios Gazos Ruože, ateityje atliks tam tikrą vaidmenį valdant šią teritoriją.

Planas užtikrins ramybę?

Po sustojimo Egipte, kur ragino regiono vyriausybes spausti „Hamas“ pritarti paliaubų planui, A. Blinkenas pirmadienį Jeruzalėje susitiko su B. Netanyahu.

Aštuntosios kelionės po šį regioną nuo karo pradžios metu A. Blinkenas taip pat turėtų užsukti į Jordaniją ir Katarą.

Apie paliaubų planą gegužės 31 dieną paskelbė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Jeruzalėje A. Blinkenas pareiškė B. Netanyahu, kad planas „atvers galimybę užtikrinti ramybę prie šiaurinės Izraelio sienos ir tolesnę integraciją su regiono šalimis“, teigia Valstybės departamentas.

Izraelio pajėgos ir Irano remiami „Hezbollah“ kovotojai Libane karo Gazos Ruože metu reguliariai susišaudo per sieną.

Gazos Ruože Izraelio pajėgos anksti antradienį sudavė naujų smūgių, o šaltiniai ligoninėse pranešė, kad teritorijos centrinėje dalyje žuvo keli palestiniečiai.

Gatvių mūšiai vyksta pietinėse Rafacho ir Kan Juniso teritorijose, kur gatvėse buvo matyti žuvusių žmonių, o civiliai palestiniečiai traukėsi, sakė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai užpuolė Izraelį. Per šį beprecedentį išpuolį, Izraelio duomenimis, buvo nužudyta 1 194 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad per aštuonis mėnesius trunkantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 37 124 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vikis

Vikis portretas
Sionistai nesitrauks iš Gazos, nes jie ją jau sulygino su žeme dar turi visus išmarinti badu ir apgyvendins Gazą sionistais. Hamas tai supranta, todėl nekimba ant sionistų kabliuko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių