BBC valdybos pirmininkas atsistatydina dėl paskolos B. Johnsonui

BBC valdybos pirmininkas Richardas Sharpas (Ričardas Šarpas) penktadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą po tyrimo paaiškėjus, kad jis pažeidė taisykles, kai kandidatuodamas į šį postą padėjo buvusiam ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) gauti paskolą.

„Manau, kad šis klausimas gali atitraukti dėmesį nuo gero korporacijos darbo, jei liksiu eiti šias pareigas iki kadencijos pabaigos“, – sakė R. Sharpas, kuris anksčiau buvo dabartinio ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) viršininkas bendrovėje „Goldman Sachs“.

Ginčai, susiję su R. Sharpo paskyrimu į vieną svarbiausių Didžiosios Britanijos postų, padidino spaudimą B. Johnsono įpėdiniui R. Sunakui.

Prieš savaitę R. Sunakas neteko savo pavaduotojo Dominico Raabo (Dominiko Rabo), kuris buvo priverstas atsistatydinti po to, kai kitas tyrimas nustatė, kad jis kaltas dėl valstybės tarnautojų engimo.

R. Sharpas anksčiau vadovavo R. Sunakui investiciniame banke „Goldman Sachs“, be to, praeityje buvo turtingas valdančiųjų konservatorių rėmėjas.

BBC valdybos pirmininką skiria Jungtinės Karalystės monarchas vyriausybės patarimu.

B. Johnsonas, kurio vyriausybė, kaip teigiama, norėjo apriboti tariamai kritiškus BBC pranešimus, sulaukė kritikos dėl sprendimo į šias pareigas skirti R. Sharpą, su kuriuo bičiuliavosi.

Teisininko atliktas tyrimas parodė, kad R. Sharpas neatskleidė galimų numanomų interesų konfliktų parlamento narių komitetui, kuris tikrino jo paskyrimą 2021 metų pradžioje.

„Galėtų susidaryti įspūdis, jog p. Sharpas buvo rekomenduotas paskirti į pareigas todėl, kad padėjo... buvusiam ministrui pirmininkui privačiu finansiniu klausimu“, – teigė tyrimą atlikęs Adamas Heppinstallas (Adamas Hepinstolas).

Vasarį tas pats parlamento narių komitetas apkaltino R. Sharpą padarius reikšmingų klaidų – neatskleidus savo dalyvavimo teikiant paskolą.

2020 metų pabaigoje, kai buvo svarstoma jo kandidatūra į BBC, R. Sharpas suvedė B. Johnsoną su tolimu jo giminaičiu, o šis suteikė ministrui pirmininkui 800 000 svarų sterlingų (900 tūkst. eurų) paskolą.

R. Sharpas neigė, kad gavo darbą BBC kaip atlygį už pagalbą B. Johnsonui, tačiau apie atsistatydinimą paskelbė iškart po to, kai A. Heppinstallas pristatė savo ataskaitą R. Sunako vyriausybei.

R. Sharpas pripažino, kad pažeidė aukštiems JK pareigūnams taikomas taisykles dėl interesų konfliktų, tačiau teigė, kad tai buvo padaryta „netyčia ir neturėjo esminės reikšmės“ jo paskyrimui į BBC.

„Vis dėlto nusprendžiau, kad pirmenybę reikia teikti BBC interesams“, – sakoma jo pareiškime. Jame patvirtinama, jog jis atsistatydins birželio pabaigoje, kad būtų laiko rasti naują pirmininką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gorbaciovaite

Gorbaciovaite portretas
Jeinl dirbtu UK ,Butu ne tik atleista uz savo neprofesionaluma ,bet ir teisiama Prof Mazyles persekiojima

ogi

ogi portretas
jie visi vagys uztenka tik isiremint neiskrapstysi nei su kacarga ta matome cia kaip ziurke ivaryta i kampa puola =0
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių