Ban Ki-moonas: JT aukščiausiajame teisme valstybės ginčus turi spręsti taikiai

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas (Ban Kimunas) trečiadienį pareiškė, kad valstybės taikios ginčų pabaigos turėtų siekti disputais Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT), aukščiausiajame JT tribunole, kuris švenčia savo pasaulinių sprendimų 70-metį.

„Būtina, kad visos valstybės patvirtintų savo įsipareigojimus pagal (JT) Chartiją spręsti ginčus taikiomis priemonėmis“, – nurodė Ban Ki-moonas savo kalboje Hagoje, kur Taikos rūmuose vyko specialus TTT posėdis, kuriame dalyvavo ir Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderas (Vilemas Aleksandras) bei kiti garbingi svečiai.

„Jeigu pasirenkamas taikus kelias, jeigu valstybės patiki šios didingos institucijos teisėjams spręsti savo nesutarimus, puoselėjamas stabilumas ir gaunama platesnė tarptautinės bendruomenės nauda“, – sakė Ban Ki-moonas, atvykęs į Nyderlandus dalyvauti keliuose tarptautiniuose teisingumo renginiuose.

Įsteigtas 1946 metais po Antrojo pasaulinio karo TTT, kuriame 15 nepriklausomų teisėjų kolegija renkama penkeriems metams, taria paskutinį žodį, sprendžiant nesutarimus tarp valstybių; ji yra nešališkas arbitras, kai tarp kaimynų kyla ginčas.

Dauguma iš maždaug 200 sprendimų, kuriuos priėmė TTT, atsirado iš dvišalės įtampos atvejų, kurios šis tribunolas padėjo išspręsti: tai ir kartūs ginčai dėl sienų, ir branduoliniai bandymai, net banginių medžioklė Antarkties vandenyse.

Tačiau lig šiol tik 72 valstybės pripažįsta TTT „privalomą jurisdikciją“, kuri reiškia, kad valstybė gali kelti ieškinį kitai valstybei, tik jeigu jos abi pripažįsta TTT autoritetą.


Šiame straipsnyje: Ban Ki-moonaspolitikasprendimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių