Baltarusijos protestuotojai rengia naują demonstraciją

Baltarusijos protestuotojai sekmadienį rengia naują masinę demonstraciją prieš autoritarišką prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kuris po ginčijamo perrinkimo atsisako trauktis ir kreipėsi pagalbos į Rusiją.

Beprecedenčiai protestai Baltarusijoje kilo po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas jau 26 metus valdantis A. Lukašenka. Oficialiais duomenimis, autoritarinis lyderis, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, gavo 80,1 proc., o jo pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti.

S. Cichanouskaja tvirtina, kad rinkimus laimėjo ji.

Šią savaitę šalyje buvo sulaikyta dešimtys žmonių, tarp jų protestavusių studentų ir mitingus nušvietusių žurnalistų.

Šeštadienį Baltarusijoje į gatves buvo išėję apie 4 tūkst. žmonių, buvo sulaikyta per 90 asmenų, paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

„Stiprūs, kol vieningi“

37 metų politikos naujokė S. Cichanouskaja, kuri kitą dieną po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, paragino šalininkus dalyvauti sekmadienio „Vienybės žygyje“, turinčiame prasidėti 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku.

„Prisiminkite, kad esame stiprūs, kol esame vieningi“, – sakė ji trumpame vaizdo pareiškime.

Penktadienį S. Cichanouskaja vaizdo ryšiu kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį ir paragino tarptautinę bendruomenę įvesti sankcijų asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą šalyje.

Baltijos šalys įtraukė į „juoduosius“ sąrašus A. Lukašenką ir 29 jo administracijos aukšto rango pareigūnus, bet kitos ES narės atrodė nelabai norinčios taikytis į patį A. Lukašenką.

Rusija pareiškė reaguosianti į bet kokius Vakarų bandymus „paveikti situaciją“, o prezidentas Vladimiras Putinas užsiminė apie galimybę nusiųsti karinę paramą.

Ketvirtadienį A. Lukašenka priėmė vizito atvykusį Rusijos premjerą Michailą Mišustiną ir pakeitė savo KGB vadovą. Kai kurie analitikai mano, kad tai galėjo būti padaryta spaudžiant Maskvai.

Pasak A. Lukašenkos, Rusija ir Baltarusija susitarė dėl klausimų, dėl kurių „negalėjo susitarti anksčiau“.

„Kietas riešutėlis“

Pastaraisiais metais Kremlius siekė glaudesnės ekonominės ir politinės integracijos tarp buvusių SSRS valstybių, tačiau A. Lukašenka lig šiol priešinosi visiškam suvienijimui.

A. Lukašenka ir V. Putinas artimiausiomis savaitėmis ketina susitikti Maskvoje.

Baltarusijos lyderis A. Lukashenko per susitikimą su M. Mišustinu pareiškė, kad jo saugumo pajėgos užfiksavo vokiečių skambučius, rodančius, kad V. Putino kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimas Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo „falsifikacija“.

Baltarusijos televizija transliavo susektą kažkokio Mike'o (Maiko) Varšuvoje ir Nicko (Niko) Berlyne pokalbį apie A. Navalno medžiagą. Jiedu esą pavadino A. Lukašenką „kietu riešutėliu“.

Socialinėje žiniasklaidoje Rusijoje pasipylė pašaipos A. Lukašenkos adresu ir net kai kurie Kremlių ištikimai remiantys propagandistai atrodė sutrikę.

A. Lukašenka nustebino ir praėjusį mėnesį, kai pasirodė su automatu 15-mečio sūnaus Mikalajaus, kuris taip pat buvo ginkluotas, draugijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Kad ardosi megztaberečiai zombiai ,o juk šlovina draugą komsomolo pirmininką ir kolaborantą Liną :)

TO IDOMU

TO IDOMU portretas
TAI TAVO MOTINA TAVE PAGIMDĖ IŠDULKINTA RUSOMONGOLOIDO.tAI TU NEI RIBA NEI ŽIOPA....

> idomu

> idomu portretas
Tai kad ne, visi ruso-mongolu patriotai supuvusiuose vakaruose sedi. LOL Ar jums jus motinos pasakojo savo gyvenim istorija kaip jos Lietuvoje atsirado? Jusu komsomolkes prostitutes motines vardan didesnes duonos skuros judejo Lietuvos link kartu su taip vadinamos raudonosios armijos zudikais tenkindamos juos lytiskai vardan tevynes. Geriau nei sibire dulkinti meskas, ar ne? Dabar zinote kas jusu tevai.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių