B. Obama per pirmą savo mitingą už K. Harris užsipuolė D. Trumpą

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį užsipuolė Donaldą Trumpą ir ragino rinkėjus paremti Kamalą Harris.

B. Obama savo, kaip Demokratų partijos žvaigždės, įtaką 2024 metų rinkimų kampanijos renginiams panaudojo pirmą kartą. Mitinge Pitsberge Pensilvanijos valstijoje, kurioje K. Harris būtinai reikia laimėti, B. Obama taip pat priekaištavo juodaodžiams rinkėjams vyrams dėl jų neryžtingumo kalbant apie palaikymą K. Harris. Pasak buvusio prezidento, afroamerikiečiai vyrai „tiesiog neužčiuopia idėjos“ turėti moterį prezidentę.

Pirmasis JAV istorijoje juodaodis prezidentas negailėjo kritikos D. Trumpui. Ilgas respublikonų eksprezidento kalbas jis palygino su velionio Kubos komunistų lyderio Fidelio Castro (Fidelio Kastro) kalbomis ir teigė, kad milijardierius nesupranta paprastų žmonių.

B. Obama pripažino, kad šie rinkimai bus sunkūs, nes daug rinkėjų vis dar vargsta dėl aukštų kainų.

Tačiau jis miniai pasakė: „Negaliu suprasti, kodėl kas nors gali galvoti, kad Donaldas Trumpas viską išjudins. Galvojat, kad Donaldas Trumpas yra kada nors pakeitęs vystyklą?“

B. Obama D. Trumpo Biblijų pardavimo schemas pavadino beprotiškomis ir tuo pačiu žodžiu apibūdino tai, kad 78 metų eksprezidentas priima sąmokslo teorijas.

Miniai šaukimu reiškiant nepasitenkinimą D. Trumpu, kuris į Baltuosius rūmus atėjo po B. Obamos, populiarusis demokratas pridūrė: „Ne šaukite, (o) balsuokite.“

„Kamala šiam darbui pasirengusi ne prasčiau nei buvo pasirengę visi kiti iškeltieji kandidatai į prezidentus“, – pridūrė jis.

„Man tai problema“

Viceprezidentės K. Harris kampanija nurodė, kad B. Obamos pasirodymu – pirmuoju iš kelių numatytų renginių lapkričio 5-osios rinkimams svarbiose valstijose – siekta paskatinti žmones balsuoti Pensilvanijoje.

B. Obama kreipėsi į rinkėjus vyrus, kuriems galėtų patikti D. Trumpo polinkis į mačizmą.

„Atsiprašau, ponai, pastebėjau tai, ypač dėl kai kurių vyrų, kurie, regis, galvoja, kad Trumpo elgesys, ujimas ir žmonių žeminimas yra jėgos požymis. Esu čia pasakyti jums, kad tikroji jėga ne tokia“, – kalbėjo B. Obama.

Prieš mitingą jis netikėtai tiesiogiai kreipėsi į afroamerikiečius vyrus, kurių paramą, kaip rodo apklausos, K. Harris vis dar sunku užsitikrinti.

B. Obama sakė norintis, kad afroamerikiečių bendruomenė išgirstų tam tikras tiesas. „Jūs randate visokiausių priežasčių ir pasiteisinimų; man tai – problema. Nes dalis manęs galvoja – kalbu tiesiogiai vyrams – (...) kad, na, jūs tiesiog neužčiuopiate moters kaip prezidentės idėjos“, – kalbėjo jis.

K. Harris ketvirtadienį buvo nuvykusi į Nevados valstiją dalyvauti ispanų kalba transliuojamos televizijos „Univision“ organizuotame klausimų ir atsakymų renginyje, o vėliau kalbėjo mitinge Arizonoje, orientuotame į ispanakalbius rinkėjus.

Vienai moteriai per klausimų ir atsakymų renginį paprašius viceprezidentės išvardyti tris D. Trumpo dorybes, K. Harris atsakė: „Manau, kad Donaldas Trumpas myli savo šeimą, ir manau, kad tai labai svarbu (...). Bet, atvirai kalbant, iš tiesų jo nepažįstu. Nelabai turiu, ką daugiau jums pasiūlyti.“

Arizonoje K. Harris kalbėjo apie uragano „Milton“ Floridoje padarytą žalą ir sakė, kad federalinė vyriausybė mobilizavo tūkstančius žmonių regionui atstatyti.

Baltieji rūmai pranešė, kad K. Harris taip pat dalyvavo virtualiame pasitarime dėl „Milton“, sukėlusio politinę audrą tarp respublikonų ir demokratų.

„Neįtikėtinai kvaila“

D. Trumpas ketvirtadienį lankėsi Mičigane, kur paskelbė naujų detalių, susijusių su jo protekcionistiniais planais JAV automobilių pramonei, įskaitant didelius muitus ne Amerikoje pagamintiems automobiliams.

D. Trumpas taip pat suintensyvino asmeninius išpuolius prieš K. Harris, pavadindamas ją „neįtikėtinai kvaila“, o pačią automobilių pramonės sostinę Detroitą pavadino sunykusiu miestu.

Kalbėdamas Detroito ekonomikos klube jis pridūrė: „Mūsų visa šalis pasidarys tokia kaip Detroitas, jei ji bus jūsų prezidentė.“

Tuo metu K. Harris paskelbė, kad priėmė televizijos CNN kvietimą į klausimų ir atsakymų renginį spalio 23 dieną Pensilvanijoje, D. Trumpui atsisakius dalyvauti paskutiniuose televiziniuose debatuose su ja.

„Manau, kad tai bloga paslauga rinkėjams, – Arizonoje komentuodama D. Trumpo atsisakymą kalbėjo K. Harris. – Taip pat galvoju, kad tai gan silpnas žingsnis.“

Demokratai viliasi, kad B. Obama gali suteikti K. Harris naują postūmį itin atkaklioje kovoje dėl Baltųjų rūmų.

Viceprezidentei liepą perėmus iš prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) demokratų kandidato vaidmenį, jos populiarumas šoktelėjo.

B. Obama ir buvusi pirmoji ponia Michelle Obama (Mišel Obama) rugpjūtį per Demokratų partijos nacionalinį suvažiavimą pasakė entuziastingai sutiktas paramos viceprezidentei kalbas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinga

juokinga portretas
Spalva už spalvą - šiknalaižiai egzistuoja visur

JAV Pedalai nerimsta...

 JAV  Pedalai  nerimsta... portretas
...

Nulis

Nulis  portretas
Jau pavargom nuo jūsų galios mažo pimpalo demonstravimo .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių