PAR prezidentas pavadino Mandelą „bebaimiu“ lyderiu

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Jacobas Zuma (Džeikobas Zuma) antradienį vykusiose Nelsono Mandelos atminimo pagerbimo apeigose pavadino velionį kovos su apartheidu didvyrį bebaimiu lyderiu, kuris sujaudino visą pasaulį.

„Tai, kad mes esame Madibos tėvynainiai ir tai, kad mes gyvenome Madibos laiku, yra svari priežastis švęsti“, – sakė M.Zuma dešimtims tūkstančių susirinkusiųjų Soveto stadione, kur vyko gedulingas minėjimas.

„Ši pasaulinio garso asmenybė palietė visų gyvenimus“, – pridūrė jis, vadindamas N.Mandelą vardu, įprastu tarp jo klano narių.

rieš J.Zumai pradedant savo kalbą, ant didžiulių stadione įrengtų monitorių sumirgėjus jo atvaizdui, šalies vadovą nušvilpė keli stadiono sektoriai.

Visi po N.Mandelos buvę PAR prezidentai gyveno jo politiniame šešėlyje, tačiau M.Zuma sulaukė ir didesnių nemalonumų.

Neseniai jis buvo apkaltintas išleidęs 20 mln. JAV dolerių iš mokesčių mokėtojų pinigų savo privataus namo renovacijai.

Tačiau J.Zumai pradėjus kalbėti, švilpimas liovėsi. PAR prezidentas kalbėjo apie N.Mandelos kaip „bebaimio kovotojo už laisvę“ vaidmenį šalies gyvenime ir jo pasiekimus laisvės, žmogaus teisių ir demokratijos srityse.

„Pagerbdami jį, mes pasižadame toliau kurti valstybę ant demokratinių vertybių, žmogaus orumo ir demokratijos pamatų“, – sakė jis.

„Mes ir toliau kursime šalį be skurdo, bado ir benamių“, – kalbėjo prezidentas.

Nobelio komitetas Taikos premijos teikimo ceremonijoje pagerbė N. Mandelos atminimą

Norvegijos Nobelio komitetas antradienį pradėdamas premijos teikimo ceremoniją pagerbė 1993-ųjų metų Taikos premijos laureatą Nelsoną Mandelą.

„Prieš dvidešimt metų Nelsonas Mandela stovėjo ant šios pakylos ir priėmė Nobelio taikos premiją kartu su Frederiku de Klerku“, – sakė komiteto pirmininkas Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas) susirinkusiesiems Oslo Rotušėje.

„Jo pergalė prieš apartheidą, tai, kad jis nepasidavė pykčiui ir keršto troškimui, yra viena didžiausių žmonijos pergalių“, – pridūrė jis.

„Mandela tikrai buvo vertas aukščiausių šios premijos standartų“, – sakė jis per ceremoniją, kuri vyko tą pačią dieną, kaip ir N.Mandelos atminimo paminėjimas Pietų Afrikoje.

Kiek anksčiau antradienį šių metų Nobelio taikos premijos laureatės Hagoje įsikūrusios Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vadovas pavadino N.Mandelą „įžvalgiu žmogumi ir taikiu žmogumi“.

„Man didelė garbė būti čia, praėjus 20 metų po Nelsono Mandelos“, – sakė Ahmetas Uzumcu (Achmetas Iziumdžiu) naujienų agentūrai AFP.

„Jis buvo įkvėpimo šaltinis mums visiems, mūsų kartai, ir esu įsitikinęs, taip pat (bus) ir ateities kartoms“, – pridūrė jis.

PAR meldžiasi už N. Mandelą

Dešimtys tūkstančių balsų antradienį Soveto futbolo stadione emocingai giedojo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) himną, kuriuo prasidėjo gedulingos pamaldos už taikos simbolį Nelsoną Mandelą.

PAR prasidėjo pamaldos už MandeląGedėtojai iš PAR ir užsienio, tarp jų – beveik 100 valstybių ir vyriausybių vadovų, karališkųjų asmenų ir religinių lyderių, nepaisydami lietaus susirinko stadione, kuriame PAR tėvas 2010 metais surengė paskutinį svarbų viešą savo pasirodymą.

B. Obama per N. Mandelos pagerbimą paspaudė ranką Kubos lyderiui R. Castro

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį per Nelsono Madelos pagerbimo renginį Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) paspaudė ranką Kubos prezidentui Rauliui Castro (Rauliui Kastrui) – tai precedento neturintis gestas šalims, tarp kurių jau daugiau kaip pusę amžiaus tvyro nesantarvė.

B.Obama pasisveikino prieš užlipdamas ant scenos pasakyti kalbos per ceremoniją vienam didžiausių pasaulio taikdarių, taip pademonstruodamas savo norą užmegzti ryšį ir su JAV priešais.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad R.Castro šypsojosi, kai B.Obama spaudė jam ranką.

Dviejų Šaltojo karo priešininkių lyderių pasisveikinimas paspaudžiant rankas įvyko per ceremoniją, kurios metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas N.Mandelos susitaikymo žiniai.

B.Obama sveikino virtinę pasaulio lyderių, dalyvaujančių tame atminimo renginyje Johanesburge. Jis taip pat paspaudė ranką Brazilijos prezidentei Dilmai Rousseff (Dilmai Rusef), kuri konfliktavo su B.Obama dėl įtariamo JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) šnipinėjimo.

JAV ir Kuba neseniai žengė mažus žingsnelius draugiškų santykių atkūrimo link, sužadindamos viltis, kad abi šalys netrukus gali padaryti persilaužimą tarpusavio santykių srityje. Tačiau skeptikai perspėja, kad abi šalys „atšilimo“ ženklus demonstruodavo ir anksčiau, bet paskui vis tiek grįždavo prie senų abipusių kaltinimų.

Pasaulis susivienijo pagerbti N. Mandelą

Didžiulės minios gedinčių Pietų Afrikos Respublikos (PAR) gyventojų antradienį susirinko Soveto futbolo stadione, kur drauge su prezidentais, kunigais, karalienėmis ir šeichais pagerbs Nelsono Mandelos - pasaulį vienijančio simbolio - atminimą.

Beveik 100 pasaulio lyderių drauge su maždaug 80 tūkst. kitų žmonių tame stadione – N.Mandelos kovos su apartheidu žaizdre – turi atsisveikinti su žmogumi, kurio gyvenimo istorija pelnė retą visuotinę pagarbą.

Nepaisant visuotinio nacionalinio gedulo dėl N.Mandelos mirties ketvirtadienį, nuotaika buvo pakili – žmonės buvo pasiryžę švęsti vienos iškiliausių 20-ojo amžiaus politinių figūrų atminimą.

„Jį Dievas davė, Dievas ir atėmė. Mes niekada nesiliausime jo mylėję“, - sakė Shahimas Ismailas (Šahimas Ismailas), kuris pasiėmė laisvą dieną darbe – savo vadovaujamoje sporto akademijoje Johnnesburge, kad galėtų dalyvauti renginyje.

Penkios valandos iki pamaldų pradžios, nepaisant dulksnos, jau buvo susirinkusios didelės minios, kurios tikėjosi gauti geresnes vietas.

Žmonės, apsisiautę PAR vėliavomis ar geltonos ir žalios spalvų šalikais su užrašu „Mandela amžiams“, šoko ir judėjo įėjimo link, kai kurie – dainuodami zulu kalba „Mandela nemiega, tik klūpi“.

„Taip būna tik kartą gyvenime. Tai – istorija, - sakė 36 metų Noma Kova. - Nenorėjau žiūrėti to per televizorių“.

Daugelis iš tribūnų sklidusių dainų mena apartheido laikų kovas, bet bendrai tvyrojo neatstūmimo atmosfera.

Tūkstančiai žmonių lipo į nemokamus traukinius iš Johanesburgo centro – emocijų užvaldyti vyrai ir moterys, visokiausio amžiaus ir įvairiausių rasių.

„Vykstu į pamaldas, kad geriau pajusčiau šalies nuotaiką, išeičiau iš savo burbulo“, - sakė 26 metų baltasis Marcelis Boezaartas (Marselis Buzartas), kalbantis afrikanų kalba.

Naujienos apie N.Mandelos mirtį - savo namuose Johanesburge - visame pasaulyje sukėlė bangą su meile sumišusio žavėjimosi, kurį reiškia politiniai ir religiniai lyderiai, kai kurie jų – apskritai nelabai dėl ko galintys sutarti.

Tarp tų, kurie kalbės per pamaldas už N.Mandelą, yra JAV ir Kubos prezidentai, atidėsiantys į šalį nuo Šaltojo karo laikų likusius nesutarimus, kad pagerbtų velionį stebint milijonams visame pasaulyje.

Šios pamaldos yra dalis savaitę truksiančių valstybinių laidotuvių renginių, kurie baigsis N.Mandelos palaidojimu šį sekmadienį jo vaikystės kaime Kunu.

Indijos ir Brazilijos prezidentai antradienį taip pat pasakys kalbas, kurios taip pat atspindės nepaprastą pasaulinį N.Mandelos populiarumą ir įtaką.

Saugumas aplink Soveto stadioną buvo smarkiai sustiprintas, virš jo skraido kariškių sraigtasparniai, policija kontroliuoja minias.

Velionio šeimos vardu kalbės keturi jo vaikaičiai, bet programoje nėra nei jo našlės Gracos Machel (Grasos Mašel), nei buvusios žmonos Winnie Madikizelos-Mandelos (Vini Madikizelos-Mandelos) pasirodymų.

Nors N.Mandela sunkiai sirgo jau kelis mėnesius, pranešimas apie jo mirtį vis tiek buvo skaudus smūgis neseniai atgimusiai šaliai.

Viešajame gyvenime N.Mandela nedalyvavo jau daugiau kaip dešimtmetį, bet PAR gyventojai į jo nesugriaunamą moralinį autoritetą žvelgė kaip į paguodos konstantą socialinių ir ekonominių permainų netikrumo laikais.

B. Obama pagerbė N. Mandelą kaip „istorijos milžiną“

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį gyrė Nelsoną Mandelą, kurį pavadino „istorijos milžinu“, daugiau nei besišypsančiu simboliu, žmogumi, pademonstravusiu politinių veiksmų galią.

„Sunku šlovinti bet kokį žmogų, ... o dar sunkiau istorijos milžiną, kuris pastūmėjo šalį teisingumo link“, - per N.Mandelos paminėjimą Soveto stadione sakė B.Obama.

JAV lyderį, kuris į minėjimą atvyko valandą pavėlavęs, lietaus permerkta gedėtojų minia sutiko audringais sveikinimais.

B.Obama paragino pasaulį veikti pagal N.Mandelos, kurį palygino su Mahatma Gandhi (Mahatma Gandžiu), Martinu Lutheriu Kingu (Martinu Liuteriu Kingu) jaunesniuoju ir Abrahamu Lincolnu (Abraomu Linkolnu), palikimą - kovoti su nelygybe, skurdu ir rasizmu.

B.Obama pavadino N.Mandelą paskutiniu didžiu 21-ojo amžiaus išvaduotoju ir sakė galvojantis apie tai, kaip prisitaikyti N.Mandelos pamokas pačiam – kaip žmogui ir prezidentui.
Pasak JAV lyderio, pažanga Amerikoje ir PAR neturėtų temdyti fakto, kad darbo dar liko.

PAR parodo mums, kad galime keistis, pridūrė B.Obama.

„Magas, suvienijęs šalį“

Išvakarėse Nobelio taikos premijos laureatas Desmondas Tutu pavadino N.Mandelą „magu“, suvienijusiu šalį, kuri buvo atsidūrusi prie pilietinio karo slenksčio.

„Visi sakė, kad mes sudegsime liepsnose, - kalbėjo D.Tutu. - Jis tikrai buvo tarsi magas su burtų lazdele, pavertęs mus šia šlovinga, daugiaspalve vaivorykštės liaudimi“.

Pirmadienį mažytėje N.Mandelos kameroje Robeno saloje, kur jis praleido sunkiausius iš 27 kalėjimo metų, buvo uždegta viena žvakelė.

Žmogaus, sukūrusio PAR multirasinę demokratiją, vyriausioji duktė Makaziwe Mandela (Makazivė Mandela) pirmadienį papasakojo, kaip jos tėvas prieš mirtį praleido „nuostabią“ savaitę, apsuptas šeimos narių.

„Ten buvo vaikai, ten buvo vaikaičiai, ten buvo Graca, tad mes visuomet esame aplink jį, net paskutinę akimirką“, - sakė ji BBC.

Prieš palaidojimą Kunu N.Mandela nuo trečiadienio tris dienas bus pašarvotas vyriausybės ir prezidentūros rūmuose „Union Buildings“ Pretorijoje, kuriuose jis 1994 metais buvo prisaikdintas prezidentu.

Kiekvieną rytą jo karstas laidotuvių procesijoje bus nešamas sostinės gatvėmis, kad kuo daugiau žmonių turėtų galimybę pareikšti paskutinę pagarbą velioniui.

Be B.Obamos ir trijų buvusių JAV prezidentų pagerbti N.Mandelos į PAR atvyks britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) ir daugybė kitų tarptautinių veikėjų bei įžymybių.

Afrikai atstovauja Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas (Gudlakas Džonatanas) ir daugiau kaip tuzinas kitų valstybių ir vyriausybių vadovų.

Tarp atvykstančių garsenybių yra pokalbių laidų karalienė Oprah Winfrey (Opra Vinfri), dainininkas bei aktyvistas Bono (Bonas), britų milijardierius Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas), muzikantas Peteris Gabrielis (Piteris Geibrielis).

Soveto stadione lietaus permerktas Musa Mbele (Musa Mbelė) švytėdamas atsisakė pasiūlyto skėčio.

„Jeigu jis galėjo dėl mūsų išbūti už grotų 27 metus, kas yra viena lietinga diena?“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių