B. Netanyahu ragina sugrąžinti sankcijas Iranui, jeigu jis pažeis branduolinę sutartį

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį pareiškė, kad Iranas turėtų nedelsiant sulaukti sankcijų, jeigu jo sukauptos urano atsargos viršys 2015 metų branduoliniame susitarime numatytą limitą.

„Jeigu Iranas įgyvendins savo grasinimus ir pažeis branduolinį susitarimą, tarptautinei bendruomenei reikės nedelsiant įvesti režimui sankcijas, dėl kurių buvo susitarta iš anksto, „grįžimo į pradinę padėtį sankcijas“, – sakė B. Netanyahu.

Irano atominės energijos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi (Behruzas Kamalvandis) pirmadienį pareiškė, kad jo šalis per 10 dienų ketina viršyti numatytą 300 kilogramų sodrinto urano rezervo limitą, tačiau atsisakys šio žingsnio, jeigu „kitos šalys laikysis savo įsipareigojimų“.

Gegužės 8 dieną Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) paskelbė, kad Teheranas nebepaisys 2015 metų branduoliniame susitarime numatytų apribojimų sodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Pasak jo, šis žingsnis yra atsakas į JAV pernai priimtą sprendimą vienašališkai pasitraukti iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) ir grąžinti Teheranui griežtas sankcijas.

Per vieną ceremoniją Jeruzalėje kalbėjęs B. Netanyahu sakė, kad dėl 2018 metais per vieną žvalgybos operaciją gautos informacijos  jo nenustebino Irano pranešimas apie ketinimą viršyti sodrinto urano atsargų limitą.

„Iš Teherano į Izraelį atvežę slaptą branduolinį archyvą mes sužinojome, kokiu mastu Iranas pažeidinėjo savo įsipareigojimus tarptautinei bendruomenei – savo pažadą teisingai deklaruoti savo branduolinę programą“, – kalbėjo Izraelio premjeras.

„Bet kokiu atveju, Izraelis neleis Iranui pasigaminti branduolinių ginklų“, – patikino B. Netanyahu, palaikęs JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą trauktis iš 2015 metų Irano branduolinio susitarimo.

Iranas neigia, kad jo branduolinė programa yra karinio pobūdžio.

Manoma, kad jo aršiausias priešininkas Izraelis yra vienintelė branduolinį ginklą turinti valstybė Artimuosiuose Rytuose, nors iki šiol Izraelis nei patvirtino, nei paneigė turintis tokių ginklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Gal tegul is pradziu nusiuncia laivu, nes iranieciai jau ir juroje kariauja.

...

... portretas
O ar ne JAV tą sutartį nutraukė?..

Anonimas

Anonimas portretas
zydams padus ir subines kaitina ju kraujo pusbroliai iranieciai. islamo azijatai labai nekencia zydu. Kazin kodel tokia didele nacionaline neapykanta??
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių