Australijos teritorijos lyderis – orientacijos neslepiantis gėjus

  • Teksto dydis:

Vienas Australijos politikas ketvirtadienį pirmąkart šioje šalyje tapo regioninės vyriausybės vadovu, kai buvo paskirtas sostinės teritorijos vyriausiuoju ministru ir išreiškė viltį, kad sulauks dienos, kada galės teisėtai susituokti su savo partneriu.

Duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“ (ABC), naujasis Australijos sostinės teritorijos (AST) vadovas Andrew Barras (Endrius Baras), pakeitęs praeitą savaitę atsistatydinusią Katy Gallagher (Keiti Galager), sakė, kad naudosis savo padėtimi, ragindamas įteisinti vienalytes santuokas.

„Anthony, aš tave myliu“, – A.Barras pareiškė savo partneriui Anthony Tomsui (Entoniui Tomsui) per inauguracinę kalbą vietos Įstatymų Leidžiamojoje Asamblėjoje.
„Laukiu dienos, kai galėsime teisėtai susituokti šioje šalyje“, – pridūrė jis.

Gėjų santuokos Australijoje buvo nedviprasmiškai uždraustos 2004 metais, kai buvo pataisytas nacionalinis Santuokos įstatymas, vadovaujant tuometei konservatyviajai premjero Johno Howardo (Džono Hovardo) vyriausybei.

Daugumoje Australijos valstijų tos pačios lyties partneriai gali sudaryti civilines sąjungas arba įregistruoti savo ryšius, bet pagal nacionalinį įstatymą tokia partnerystė nelaikoma santuoka.

AST, kuri apima šalies sostinę Kanberą, tapo pirmąja iš šalies valstijų arba teritorijų, leidusių registruoti vienalytes santuokas pagal praeitais metais priimtą įstatymą, bet Aukštasis Teismas vėliau atmetė tą teisės aktą ir nutarė, jog šis klausimas priklauso federalinio parlamento jurisdikcijai.

„Kanbera yra labiausiai LGBTI draugiškas miestas Australijoje“, – A.Barras sakė ABC, turėdamas omenyje lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių ir interseksualų bendruomenę.

Nacionalinės viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Crosby Textor“ apklausa, atlikta anksčiau šiais metais konservatyvios valdančiosios Liberalų partijos užsakymu, parodė, kad 72 proc. australų palaiko santuokų lygybę, tačiau tik apie pusė iš jų tvirtai ją palaiko.

Premjeras Tony Abbottas (Tonis Ebotas), kurio sesuo Christine (Kristin) yra lesbietė, buvo raginamas per balsavimą federaliniame parlamente dėl šio klausimo leisti nesilaikyti partinės linijos.

Tačiau jo vyriausybė yra nusistačiusi prieš gėjų santuokas, o pasiūlymas jas įteisinti 2012 metais buvo atmestas 98 balsais prieš 42. T.Abbottas, kurio partija tuomet buvo opozicijoje, nesutiko leisti liberalų deputatams savo nuožiūra.

A.Barro partija – leiboristai – pasisako už tos pačios lyties santuokų įteisinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių