Ataskaita: nė viena G20 narė nepriartėjo prie Paryžiaus klimato susitarimo tikslo

Pirmadienį paskelbtos tarptautinės ataskaitos duomenimis, didžiausios pasaulio ekonomikos vis dar nepakankamai stengiasi apriboti pasaulinį atšilimą iki mažiau nei 1,5 laipsnių Celsijaus temperatūros prieaugio, kuris numatytas Paryžiaus klimato susitarimu.

Pasaulyje išskiriamų dujų kiekis pernai ir vėl pakilo, teigia „Climate Transparency“ tinklui priklausantys tyrėjai ir aplinkosaugininkai kasmetinėje „Brown to Green“ ataskaitoje. Pastaroji paskelbta likus vos trims savaitėms iki Jungtinių Tautų klimato konferencijos Madride.

Tyrėjai nustatė, kad 19 pramoninių ir besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių, kurios kartu su ES sudaro G20 grupę, su energijos šaltiniais susijusio anglies dioksido išskyrimas padidėjo 1,8 proc.

Šios šalys yra atsakingos už maždaug 80 proc. pasaulyje išmetamų dujų. Tačiau nė viena nepriartėjo prie 1,5 laipsnių Celsijaus tikslo, teigė „Climate Transparency“ grupė.

„Tam, kad būtų įgyvendintas Paryžiaus susitarimas, aišku, jog G20 šalys privalo tapti klimato lyderėmis“, – teigė Lena Donat iš organizacijos „Germanwatch“, viena iš pagrindinių ataskaitos autorių.

„Climate Transparency“ grupė taip pat nustatė, kad maždaug pusė G20 šalių turėtų įgyvendinti ar net pranokti savo užsibrėžtus tikslus. Tai joms leistų 2020 metais išsikelti dar ambicingesnių tikslų.

Pagal Paryžiaus susitarimą beveik visos pasaulio šalys įsipareigojo neleisti klimatui šilti daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus. Temperatūros prieaugis matuojamas nuo ikipramoniniu laikotarpiu vyravusios vidutinės temperatūros. Šios šalys taip pat įsipareigojo stengtis, kad temperatūros prieaugis būtų apribotas iki 1,5 laipsnių Celsijaus.

Klimato atšilimas šiuo metu jau beveik pasiekė 1 laipsnio Celsijaus ribą.

G20 grupėje dalyvauja Argentina, Australija, Brazilija, Didžioji Britanija. Kanada, Kinija Prancūzija, Vokietija, Indija, Indonezija, Italija, Japonija, Meksika, Rusija, Saudo Arabija, PAR, Pietų Korėja, Turkija ir JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASTRONOMAS inž. ROMUALDAS ZUBINAS

ASTRONOMAS  inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Kada LIETUVA PRANEŠ PASAULIUI jog SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA YRA ATRASTI - TREČIASIS ir KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI, KURIE PUIKIAI PAAIŠKINA- KAIP? ir KODĖL? ŽEMĖJE KLIMATAS KINTA?!!?!?!? NEVARKITE ir NEKOVOKITE SU KLIMATO KAITA! TAI BEPRASMIŠKA! KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA NE DĖL ŽMONIŲ KALTĖS! KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA DĖL TO, KAD ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS NUOLAT (0,07 laipsnio greičiu) KRYPSTA Į SAULĘ! 2500 metais ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE BUS TIKTAI - VASARA ir DIENA! PIETINIAME - ŽIEMA IR NAKTIS! TŪKSTANTMEČIO PABAIGOJE ĮVYKS ŽEMĖS AŠIGALIŲ KAITA!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių