Artėjant Ukrainos parlamento rinkimams, pergalė žadama V. Zelenskio partijai

  • Teksto dydis:

Artėjant sekmadienį vyksiantiems Ukrainos parlamento rinkimams ir besibaigiant agitacijai, rinkėjų apklausos pergalę žada naujojo šalies prezidento Volodymyro Zelenskio partijai.

Už partiją „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“), pavadintą taip pat, kaip ir serialas, kuriame buvęs komikas V. Zelenskis suvaidino prezidentą, žada balsuoti 44–52 proc. ukrainiečių, rodo įvairios šią savaitę atliktos rinkėjų apklausos.

Vis dėlto kol kas neaišku, kiek mandatų iškovos „Liaudies tarnas“, be to, partijai gali tekti formuoti koaliciją.

41-erių prezidento partija iki prasidedant prezidento rinkimų kampanijai praktiškai neegzistavo. Ši politinė jėga žada susidoroti su „korupcija, plėšikavimu, kyšininkavimu ir veidmainiais“.

Tuo metu antrą vietą visuomenės apklausose užima prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – Už gyvybę“; už jį balsuoti žada iki 13 proc. rinkėjų.

Buvusio prezidento Petro Porošenkos partija „Europietiškas solidarumas“ ir buvusios premjerės Julijos Tymošenko „Tėvynė“ atitinkamai turėtų surinkti iki 8 ir 9 proc. balsų.

Ukrainoje populiarėja ir roko muzikanto Svatoslavo Vakarčiuko naujai įsteigta partija „Balsas“ („Holos“). Šios partijos atstovų taip pat gali patekti į parlamentą, nes apklausos „Balsui“ žada nuo 4 iki 7 proc. rinkėjų palaikymą.

Visos apklausos susijusios tik su puse mandatų 450 vietų parlamente: 225 deputatai bus išrinkti pagal proporcinio atstovavimo sistemą. Dar 199 vietos bus išdalytos pagal daugumos atstovavimo rinkimų sistemą.

Likusios 26 vietos Aukščiausiojoje Radoje liks tuščios, nes jos yra skirtos Kijevo nekontroliuojamų teritorijų atstovams iš Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų valdomos Rytų Ukrainos.

Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą 2014 metais, po to, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Tų pačių metų pavasarį Rytų Ukrainoje įsiplieskė konfliktas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų. Jis pareikalavo jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

V. Zelenskis, jokios politinės patirties neturintis 41 metų komikas, prieš tris mėnesius triuškinamai laimėjo Ukrainos prezidento rinkimus ir tapo jauniausiu šios šalies lyderiu.

Aukščiausiosios Rados rinkimai turėjo vykti spalį, bet V. Zelenskis inicijavo pirmalaikį balsavimą liepos 21-ąją, tikėdamasis sutvirtinti savo valdžią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių