Ar Egiptas taps saugesnis moterims?

  • Teksto dydis:

Seksualinės atakos prieš moteris Tahriro aikštėje užsienio žiniasklaidoje vadinamos protestų ir perversmo sinonimu. Ar pagerės nepavydėtina moterų situacija, pasikeitus politinei šalies valdžiai?

Tahriro aikštėje dabar moterims ypač nesaugu. Jų nesaugo policija – tik savanoriai vyrai, sustoję linijomis ir susikabinę rankomis, apsaugo jas nuo to, kad jos nebūtų prispaustos arba prie jų nebūtų seksualiai priekabiaujama.

Vienas iš jas saugančių savanorių 22 metų Hassanas Nassaras teigė, kad pagalbos prireikia ne tik aikštėje, bet ir, pavyzdžiui, metro stotyse ir taip toliau.

„Padedu, nes taip reikia daryti. Įsivaizduokite, jeigu ta puolama moteris būtų jūsų mama, sesė ar žmona“, – pasakojo H. Nassaras.

Seksualinės atakos prieš moteris nuo 2012 m. lapkričio yra tokios dažnos, kad ėmė formuotis aktyvistų grupės. Viena jų – „Operation Anti-Sexual Harassment“. Birželio 30 – liepos 3 dienomis aktyvistai padėjo daugiau nei 150 nukentėjusių moterų, iš kurių 3 buvo išprievartautos.

Kaip bbc.co.uk teigė žurnalistė Hanya Moheeb, kuri 2013 sausio mėn. proteste taip pat buvo užpulta, toks požiūris į moteris – didžiulė Egipto problema. Pasak jos, nuverstasis prezidentas Mohammedas Mursi ir Musulmonų brolija moterį suvokia kaip sekso žaisliuką, o ne lygiavertį žmogų. H. Moheeb tikisi, kad M. Mursi nuvertimas pakeis ir moters įvaizdį.

Tiesa, Musulmonų brolija tokius kaltinimus neigia ir vadina tai ne valdžios, o kultūros problema. Tačiau visą valdymo laikotarpį Brolija ne kartą parodė, kad moterų teisių jie tikrai negerbia. Pirmiausia, buvo atmesta Jungtinių Tautų (JT) deklaracija prieš smurtą prieš moteris, toks sprendimas buvo grindžiamas tuo, kad „deklaracija gali suskaldyti visuomenę“. Net naujoje, dabar sustabdytoje, Egipto konstitucijoje moteris buvo paminėta tik šeimos kontekste.

„Konstitucija moteris nukėlė 100 metų atgal. Ji buvo tikrai katastrofiška. [...] Tikiuosi, dabar situacija pasikeis“, – vylėsi rašytoja, moterų teisių aktyvistė Omneya Talaat.

Egipto visuomenė – patriarchalinė. Gali būti, kad moterų teisėms toks mažas dėmesys skiriamas ir dėl to. Anot bbc.co.uk šaltinių, Egipte beveik visos moterys yra patyrusios seksualinį smurtą, tačiau apie tai nekalba. Vyrai moterų išprievartavimus ir panašias problemas vadina jų pačių kalte, nes jos arba rengiasi netinkamai, arba atsiduria ne vietoje ir ne laiku, arba paprasčiausiai meluoja.

Pirmą kartą seksualinės atakos prieš moteris didžiausio pasaulio žiniasklaidos dėmesio susilaukė 2005 m., kai vienos demonstracijos metu protestuotojai užpuolė ir minioje išprievartavo grupę moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių