Amerikos ambasada Kijeve ragina JAV piliečius apsvarstyti galimybę dabar palikti Ukrainą

JAV ambasada Ukrainoje trečiadienį paragino Jungtinių Valstijų piliečius „apsvarstyti galimybę dabar išvykti“ iš Ukrainos, augant būgštavimams dėl galimos Rusijos invazijos.

„JAV ambasada ragina JAV piliečius Ukrainoje apsvarstyti galimybę išvykti dabar pasinaudojant komerciniais ar kitais privačiais susisiekimo būdais“, – sakoma ambasados pranešime, perspėjančiame, kad saugumo padėtis „gali pablogėti beveik be įspėjimo“.

„JAV piliečiai, norintys išvykti iš Ukrainos, šiuo metu turi daug galimybių tai padaryti pasinaudodami komerciniais skrydžiais iš visų Ukrainos tarptautinių oro uostų“, – nurodė ambasada.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai vis labiau nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis konfliktas.

Maskva tvirtina invazijos neplanuojanti, bet tuo pačiu metu kaip deeskalavimo sąlygas pateikė virtinę reikalavimų, įskaitant reikalavimą niekada nepriimti Ukrainos į NATO.

Nuo 2014 metų, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, Ukraina dviejuose rytiniuose regionuose kovoja su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman) anksčiau trečiadienį pareiškė, jog Jungtinės Valstijos mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tebėra pasiruošęs panaudoti jėgą prieš Ukrainą iki vasario vidurio, nepaisant spaudimo kampanijos jį sustabdyti.

Vašingtonas anksčiau leido „savanoriškai“ išvykti nebūtiniems ambasados Kijeve darbuotojams ir paskelbė išvežantis savo diplomatų Kijeve šeimų narius. Britanija taip pat pasielgė pirmadienį.

Ukraina tai pavadino „per ankstyvais žingsniais“.

Australijos žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad šalis pradėjo evakuoti savo diplomatų Kijeve šeimų narius ir paragino savo piliečius skubiai išvykti iš Ukrainos, o antradienį Kanada paskelbė dėl Rusijos pajėgų sutelkimo prie Ukrainos sienos išvežanti savo diplomatų Kijeve šeimas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiurkės

Žiurkės portretas
bėga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių