50-ųjų „Gay Pride“ metinių renginiai persikėlė į internetą

  • Teksto dydis:

Praėjus penkiasdešimčiai metų nuo pirmojo „Gay Pride“ parado, LGBT bendruomenė ir jos rėmėjai šeštadienį daugelį šiai progai skirtų renginių dėl koronaviruso pandemijos perkėlė į internetą.

Nors dalis aktyvistų vis tiek išėjo į gatves paminėti 50-ųjų metinių, didžioji dalis judėjimo energijos buvo nukreipta į 24 valandas trunkantį ir gyvai transliuojamą renginį „Global Pride“.

Londono „Pride“ – vienas didžiausias renginių „Gay Pride“ kalendoriuje – tapo viena pagrindinių dėl pandemijos įvestų naujų apribojimų aukų. Šį renginį pakeitė internetiniai renginiai su šūkiu „Atidėtas, bet vis tiek vienijantis“.

Visgi veteranas aktyvistas Peteris Tatchellas (Piteris Tačelas), dėvintis vaivorykštės spalvos kaukę, vadovavo 12 aktyvistų grupei, kuri paminėjo 50-ąsias Londono gėjų išlaisvinimo fronto įkūrimo metines.

„Mes siekiame susigrąžinti „Pride“, kaip LGBT+ žmogaus teisių renginį“, – sakė 68 metų aktyvistas.

Kai kurie renginiai buvo transliuoti per didžiulį ekraną Pikadilio aikštėje, o Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) savo paramą išreiškė tviteryje: „Nors esame atskirti, tačiau vis tiek esame vieningi, kaip kaimynai, sąjungininkai ir vienas miestas“.

Berlyne, kaip skelbia vietos policija, nepaisant beveik trisdešimties laipsnių karščio, žygiavo apie 3500 žmonių. „Global Pride“ renginiui paramą išreiškė ir šalies užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas): „Didžiuokitės savimi! Nesvarbu, ką mylite, nesvarbu, kur gyvenate“.

Šeštadienio popietę maždaug 200 automobilių ir motociklų su vaivorykštės vėliavomis ir pripučiamais vienaragiais paradas įvyko Vienoje. Organizatoriai skelbia, jog stebėti gerokai mažesnio parado susirinko apie 5 tūkst. žmonių.

O tradicinį Vienos Vaivorykštės paradą, kuris paprastai pritraukia šimtus tūkstančių žmonių, pakeitė internetiniai renginiai.

„Egzistuok, išlik, priešinkis“

Internetinis renginys „Global Pride“ su šūkiu „Egzistuok, išlik, priešinkis“ prasidėjo Londone šeštadienį 5 val. Grinvičo laiku (8 val. Lietuvos laiku). Jame dalyvavo tokios garsenybės, kaip Todrickas Hallas (Todrikas Holas), Kesha (Keša) ir Ava Max (Eiva Maks).

Renginyje dalyvavo ir politikų, įskaitant Kosta Rikos prezidentą Carlosą Alvarado (Karlosą Alvaradą), kurio šalis neseniai legalizavo gėjų santuokas.

„Global Pride“, kurio organizatoriais tapo kelių didelių pasaulinių „Gay Pride“ renginių organizatoriai, siekė pritraukti šimtus milijonų žiūrovų visame pasaulyje.

Jungtinėse Valstijose buvęs šalies prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė vaizdo žinutę, kurioje pagerbė homoseksualius niujorkiečius, kurie 1969 metais dalyvavo „Stonewall Inn“ riaušėse, nuo kurių iš esmės ir prasidėjo šiuolaikinis judėjimas už gėjų teises.

Atskirą vaizdo žinutę paskelbė ir pretendentas tapti Demokratų partijos kandidatu artėjančiuose prezidento rinkimuose Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Pirmasis gėjų paradas „Gay Pride“ Niujorke įvyko 1970 metais, minint pirmąsias „Stonewall Inn“ riaušių metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egidijus

Egidijus portretas
Komentarai byloja apie ateinancia pilnati :D Kai nera proto, o tik nepasitenkinimas savo nepavykusiu gyvenimu, belieka ieskoti atpirkimo oziu geju ir zydu asmenyje.

33

33 portretas
laukiam parado lietuvoi!!!

...

... portretas
Reikia verygą ant tų ligonių užsiundyt.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių