Vilniuje - šokio spektakliai kino kameros žvilgsniu

Ketvirtadienį Nacionalinėje dailės galerijoje rodomoje programoje „Naujas žvilgsnis“ matysite tris filmus, sukurtus pagal Amerikos choreografų Merce’o Cunninghamo ir Williamo Forsythe’o šokio spektaklius. Šis filmų vakaras yra kino seansų ciklo „Šokis kine. Kūno ir vaizdo choreografija“ programos dalis.

Programoje „Naujas žvilgsnis“ pristatomi trys legendiniai Amerikos choreografų Merce‘o Cunninghamo ir Williamo Forsythe‘o šokio spektakliai, iš scenos perkelti į kino ekrano erdvę. Filmų režisieriai praplėtė šių kūrinių egzistavimo ir suvokimo ribas, papildė naujais akcentais, taip suteikdami jiems naują gyvybę. 

Programoje matysite Merce’o Cunninghamo spektaklį „Jūros paukščiai“ (1993, 28 min.), kuriam garso takelį sukūrė kompozitorius Johnas Cage’as, o spektaklį į kino juostą perkėlė režisierius Elliotas Caplanas. Taip pat matysite du pagal Williamo Forsythe‘o choreografiją sukurtus filmus: jo paties režisuotą „Solo“ (1996, 7 min.) bei „Vienas plokščias perkurtas daiktas“ (2000, 26 min.), režisuotą belgų kino kūrėjo ir kompozitoriaus Thierry de Mey.

Filme „Jūros paukščiai“ meistriškus judesius šokėjai atlieka tiesiogiai nesitaikydami prie kompozitoriaus Johno Cage’o muzikos ir nepaisydami erdvės hierarchijos. Šokėjai, lyg paukščiai, trypčioja, krato kojas, staigiai sukinėjasi, mankštinasi, kovoja dėl teritorijos.

Choreografiją, paremtą atsitiktinumo kūrybine logika, buvo galima stebėti iš įvairių perspektyvų. Tai palengvino vaizdo kameros „priėjimą“ prie šokėjų.

Filme „Solo“ Williamas Forsythe‘as virtuoziškai atlieka solinį šokį, įkvėptą chaoso teorijos.

Filmuodama judri kamera paryškina kūno ir erdvės nepastovumą. Dar vienas intensyvus Forsythe‘o šokio spektaklis, pavadinimu „Vienas plokščias perkurtas daiktas“, išverstas į kino kalbą, tapo savotišku šokio veiksmo filmu.

Penkių kino seansų programa „Šokis kine. Kūno ir vaizdo choreografija“ pristato ne tik choreografiją, specialiai sukurtą kino filmams (angl. dance for camera), bet ir kino raiškos priemonėmis kuriamą kūno ir vaizdo choreografiją.

Šokio filmų seansai vyks kiekvieną balandžio mėnesio ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje.


Šiame straipsnyje: šokiskinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių