Vilniuje prasideda Lietuvos garbės konsulų užsienyje suvažiavimas

Vilniuje trečiadienį prasideda ketvirtasis Lietuvos garbės konsulų suvažiavimas, į kurį susirinks daugiau kaip 100 konsulų iš maždaug 60 valstybių.

Tris dienas truksiančio suvažiavimo metu konsulai bus supažindinti su Lietuvos užsienio politikos prioritetais, turizmo ir investicijų galimybėmis Lietuvoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Tap pat bus aptarta šalies eksporto plėtra, užsienio lietuvių reikalai, konsulinės pagalbos teikimas Lietuvos piliečiams užsienyje, Lietuvos kultūros pristatymas ir šalies garsinimas pasaulyje, tarptautinių mokslo mainų ir universitetų bendradarbiavimo skatinimas.

Suvažiavimo dalyviai susitiks su Lietuvos verslo, pramonininkų ir verslo darbdavių konfederacijų atstovais, lankysis Šiauliuose, Alytuje, Prienų ir Tauragės rajonuose, kur susitiks su vietos verslininkais bei susipažins su jų įmonių veikla.

Garbės konsulų sutuoktiniams parengtoje atskiroje kultūrinėje programoje numatytas apsilankymas Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniaus Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje ir Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre, kuriame jie galės susipažinti su restauratorių atliekamais darbais.

Sutuoktiniai taip pat bus pakviesti į Valdovų rūmus ir Užutrakio dvarą, kur jiems bus pristatyti atstatymo ir restauravimo procesai.

Šiuo metu Lietuva turi 166 garbės konsulus 74 šalyse. Daugiausiai jų yra JAV - šešiolika, Italijoje - devyni, Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje ir Lenkijoje - po šešis. Suvažiavime laukiami garbės konsulai iš Argentinos, Brazilijos, Honkongo, Izraelio, Jamaikos, Jordanijos, JAV, Kanados, Rusijos, Kirgizijos, Meksikos, Nigerijos, Pietų Afrikos Respublikos, Pietų Korėjos, Singapūro, Sirijos, Šri Lankos.

Lietuva plečia garbės konsulų tinklą, ypatingą dėmesį skirdama toms valstybėms, kuriose turima ekonominių interesų, gyvena didelės lietuvių bendruomenės, lankosi daug lietuvių turistų, bet nėra Lietuvos diplomatinės atstovybės.

Garbės konsulai prisideda prie dvišalių santykių plėtojimo, stiprina ekonominius ir kultūrinius valstybių ryšius, padeda į nelaimę patekusiems Lietuvos piliečiams. Savo veiklą jie finansuoja ir konsulatus išlaiko patys.

Garbės konsulų suvažiavimai Vilniuje rengiami kas trejus metus. Pirmasis vyko 2001 metų rudenį, antrasis - 2004 metų vasarą, trečiasis - 2007 metų vasarą.


Šiame straipsnyje: garbės konsulaikonsulai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių