Vilniaus senamiestyje ketinama kurti Žaislų muziejų

Vilniaus senamiestyje, Šiltadaržio gatvėje, planuojama steigti Žaislų muziejus.
Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį spręs, ar ne konkurso būdu išnuomoti muziejui savivaldybei priklausančias 184 kvadratinių metrų ploto patalpas Šiltadaražio gatvėje.

„Tikimės, kad posėdyje bus pritarta mūsų prašymui skirti mums tas patalpas“, - BNS sakė Žaislų muziejaus idėjos autorius ir steigėjas Povilas Blaževičius.

Jis vylėsi, kad jei taryba pritars, muziejus sostinėje duris galėtų atverti dar šiais metais.

„Kaip mums seksis įrengti visa tai - priklausys, kaip pavyks sukaupti pakankamai lėšų, nes dabar turbūt turime tik dalį tam reikalingų lėšų, bet įsivaizduojame, kad gal jeigu tos oficialiosios procedūros neužtruks ilgai, tai gal dar šiemet rudeniop“, - teigė P.Blaževičius.

Anot jo, tikimasi įrengti modernų muziejų, kuriame vaikai galėtų ir žaisti, ir susipažinti su Lietuvos žaislų istorija.

„Tikslas - tardisciplininė įstaiga: ir muziejus, ir intelektualus laisvalaikio centriukas, kur bus skirtingų epochų žaislų istorija pristatoma. Tai bus modernus centras vaikams, kur jie žaisdami mokysis pradedant nuo tos pačios žaislų istorijos, baigiant valstybės istorija. Mėginsime truputį kitu kampu žvelgti į šeimų, klasių ir grupių laisvalaikio praleidimo formą, bet intelektualiau, kad tai nebūtų tik žaidimų kambarys, o vaikai ir jų tėvai ar globėjai išeitų su tam tikru žinių bagažu, išmokę kažko naujo“, - pasakojo muziejaus steigėjas.

Pasak P.Blaževičiaus, nuo 2010-ųjų pradžios kaip viešoji įstaiga veikiantis, bet patalpų kol kas negavęs Žaislų muziejus jau sukaupė apie 1000 žaislų, daugiausia sukurtų XX amžiuje.

„Ankstyviausių žaislų, matyt, muziejus nesaugos, nes tam reikia gana sudėtingos vitrinos su mikroklimatu. Bet jų kopijos, kurias vaikai galės pačiupinėti, tikrai bus. O naujesnių, XX amžiaus žaislų, muziejus jau prikaupęs apie 1000 pavyzdžių, tad retrospektyvą galima padaryti rimtą“, - kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorija

Istorija portretas
Vaikučiai nieko nesupranta apie Senamiesčio architektūrą. Jiems įdomiau MAXIMA parduotuvėse. Senamiestis nėra apleistas rajonas, tik jis labai sudėtingas istoriniu-kultūriniu požiūriu ir jam reikia skirti daug laiko, sugebėjimų. Bet kaip negalima darkyti XV amžiaus panoramos. Istorija nejuokinga, o rūsti, sunki.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių