Gedimino mieste vėl atgims Gedimino šventė

Rugsėjo 17 d. Vilniuje į sostinės gatves vilniečius ir miesto svečius pakvies "Gedimino šventė".

Jos tradicijai atsirasti Vilniaus miesto taryba pritarė dar 1992 metais, kai buvo nuspręsta rengti šventę paskutinį rugsėjo savaitgalį bei įsteigti premiją už Vilniaus miesto garsinimą. Šiandien siekiama atgaivinti šią gražią idėją ir į Vilniaus miesto kultūros gyvenimą sugrąžinti ir išplėtoti rudeninio Vilniaus šventę.

Šūkiu "pažadinkim miestą kartu!" sostinės gatves, aikštes, skverus ir kitas netradicines erdves užplūs amatininkai, fakyrai, teatralizuotų eisenų dalyviai ir akcijos "Mieste be savo automobilio!" žygio dalyviai – dviratininkai. Programoje – tarptautiniai menų festivaliai bei specialiai "Gedimino šventei" skirti renginiai.

Visas tris šventinio savaitgalio dienas šurmuliuos "Tautų mugė", kurioje vilniečiai galės sužinoti naujų receptų, pasiklausyti folkloro kolektyvų ar įsisukti į šokių sūkurį. Folklorinės muzikos gerbėjai taip pat bus kviečiami į tarptautinio fokloro festivalio "Pokrovskije kolokola" atidarymo koncertą – "Tautų mozaika", kuriame pasirodys kolektyvai, pristatantys lenkų, rusų, totorių, romų ir baltarusių kultūrines tradicijas.

Teatro mylėtojų lauks tarptautinis gatvės teatrų festivalis "Mozaika – 2010". Jame – išradingi ugnies fakyrų iš Kijevo, Maskos ir Sankt Peterburgo pasirodymai, teatralizuotos dalyvių eisenos ir netikėtos akcijos.

Neries krantinėje vyks misterija "Lopšinės Vilniui", kurioje sostinės moksleiviai ir studentai iš žvakių išaus šimtaraštę juostą, o upe atplauks šviečiančios skulptūros, lydimos ugninių fakyrų pasirodymų bei muzikinių kompozicijų.

Šventės svečiai taip pat bus kviečiami sudalyvauti naujos K. Vildžiūno skulptūros atidengime bei ugnies ir muzikos misterijoje "Ugniniai Žalgirio Eskizai". Joje žiūrovai išvys medines ir šiaudines skulptūras kinetikos įtaisų ir pirotechnikos pagalba pavirsiančias liepsnojančiais misterijos personažais.

"Gedimino šventėje" netrūks ir sportinių programų. Vilniečiai ir sostinės svečiai bus laukiami akcijoje "Mieste be savo automobilio!", kuria bus siekiama atkreipti dėmesį į oro užterštumo problemas. Gyventojai dalyvaus dviratininkų žygyje, o jo finiše, Rotušės aikštėje, bus rengiama bendruomenės šventė, kurioje bus organizuojamos saugaus elgesio gatvėje ir mažųjų dviratininkų varžybos, egzaminas dviratininko teisėms gauti bei sienlaikraščių paroda "Keliauk šauniau, gyvenk geriau".

Be jau minėtų festivalių, koncertų, misterijų, gatvės teatrų pasirodymų sostinės gatvėse trečiąjį rudens savaitgalį vyks ir daug kitų renginių. "Gedimino šventės" organizatoriai – Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus regiono kultūros centras ir asociacija "Šventė visiems" kviečia visus apsilankyti ir kartu atšvęsti sostinės įkūrėjo dieną.


Šiame straipsnyje: gedimino šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių