Rothko paveikslas parduotas už rekordinę 86,9 mln. dolerių sumą

Tapybos meistro Marko Rothko (Marko Rotko) saulėlydžio spalvų paveikslas antradienį tapo brangiausiu šiuolaikinio meno kūriniu, kai jis buvo parduotas už 86,9 mln. dolerių (230,5 mln. litų) itin pelningame „Christie's“ aukcione Niujorke.

Didelis ryškiaspalvis abstrakčiosios tapybos darbas „Oranžinė, raudona, geltona“ (Orange, red, yellow) sulaukė didelio pirkėjų susidomėjimo. Rankų miškas šaudavo į viršų, pirkėjams mėginant patraukti aukciono vedėjo Christopherio Burge'o (Kristoferio Bergo) dėmesė, o kaina buvo keliama po,1-2 mln. dolerių.

Paskutinį kartą plaktuku buvo kaukštelėta, kainai pasiekus beveik 87 mln. dolerių, įskaitant komisinius. Ši suma buvo didesnė negu ankstesnis brangiausio M.Rothko paveikslo rekordas - 72,84 mln. dolerių, taip pat didžiausia suma, kada nors sumokėta aukcione už šiuolaikinio meno kūrinį, nurodė aukcionų namai „Christie's“.

Tą vakarą kolekcininkai buvo itin aktyvūs ir pagerino 14 menininkų kūrinių kainos rekordus, pasiekdami ir viršydami prieš aukcioną prognozuotas didžiausias sumas.

Per šį aukcioną buvo nupirkta kūrinių už iš viso 388,5 mln. dolerių (1,03 mlrd. litų) - tai didžiausia kada nors per šiuolaikinio meno aukcioną surinkta suma, pagerinusi 2007 metų rekordą, nurodė „Christie's“.

Akivaizdu, kad meno pasaulis atsigavo po nuosmukio, sukelto 2008 metų finansų krizės.

Praeitą savaitę vienintelė privačiai turima Edvardo Muncho (Edvardo Munko) „Šauksmo“ (Skrik) - vieno labiausiai atpažįstamų visų laikų paveikslų - versija pasiekė absoliutų pasaulio rekordą, kai buvo parduota už 119,9 mln. dolerių „Sotheby's“ aukcione Niujorke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

į

į portretas
įdomūs žmonės tie pingvinai...

visi

visi portretas
viso pasaulio isskirtieji ir nusipirko. Paprasta, nauja mada, nusipirkti savo paveiksla tik kitom rankom... daug ranku ir ploja katutem:)

idiotizmui

idiotizmui portretas
ribų nėra ............dinozaurų populiacija didėja
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių