Amerikos valdžia reikalauja taupių mašinų

Prezidento Barako Obamos administracija pareiškė ketinanti nustatyti naujus standartus, apibrėžiančius kiek degalų gali sudeginti automobiliai ir kiek daugiausia teršalų paskleisti aplinkoje. „The Detroit News“ praneša, kad nuo 2016-ųjų šiuos standartus privalės atitikti visi Amerikoje parduodami ratuočiai. 

Dokumento projekte numatoma, kad po septynerių metų su vienu galonu degalų automobilis turėtų įveikti ne mažesnį kaip 39 mylių kelią - t.y. vidutinės benzino sąnaudos 100 km neturi viršyti 6 litro. Visureigių apetitas turės apsiriboti 7,8 l/100 km (30 mylių su vienu galonu).

JAV prezidento administracijoje dirbantys ekspertai paskaičiavo, kad tokių standartų paisymas privers vidutiniškai 1300 dolerių padidinti kiekvieno Amerikos rinkoje parduodamo automobilio kainą. Anksčiau buvo tikimasi, kad techninė pažanga atsieis gerokai pigiau - mašinų savikaina išaugs ne daugiau 700 dolerių.

Ekonomistai skaičiuoja, kad pramonininkus privertus gaminti ekonomiškesnius automobilius, metinis naftos poreikis sumažės maždaug 1,8 mlrd. barelių, o teršalų emisija - 900 mln. tonų. Tai toks pat efektas, koks būtų pasiektas, jei iš kelių ir gatvių dingtų 177 mln. automobilių.

Įdomu, kad prieš keletą metų panašias permainas Amerikos valdžia jau buvo inicijavusi, tačiau tuomet mašinų gamintojai kreipėsi į apeliacinį teismą ir sugebėjo išvengti prievolės gaminti taupesnes mašinas. Anuomet siūlyta, kad iki 2010-ųjų visi JAV eksploatuojami visureigiai, vienatūriai ir pikapai turėtų 100 km kelią įveikti su 10 litrų degalų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

marazas

marazas portretas
Savotiškai gera iniciatyva. Turėtų tikrai stumtelt ekonomijos kartelę aukštyn. Negana to, gamintojai bandys išspaust iš kiekvieno litro kuo daugiau galios, nes neturės kur dingti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių