Žydų žudynių 80-ųjų metinių minėjimas keliasi į Alytų

  • Teksto dydis:

80-ųjų žydų žudynių metinių minėjimas kelsis į Alytų – čia trečiadienį vyks „Atminties kelio“ eisena, skirta paminėti Holokausto sukakčiai.

Eisena prieš vidurdienį prasidės nuo Senamiesčio skvero ir vyks į masinių žudynių vietą Vidzgirdo miške, kur prie memorialo, „sulaužytos“ Dovydo žvaigždės, įvyks Holokausto aukų pagerbimo ceremonija.

Minėjime dalyvaus žydų bendruomenės atstovai iš Vilniaus ir Kauno, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Alytaus savivaldybės vadovai, Seimo nariai, Jungtinių Valstijų ambasadorius Robertas Gilchristas, kitų ambasadų atstovai, vietos bendruomenė, Alytaus ir aplinkinių miestų moksleiviai, kiti svečiai.

Po eisenos renovuotos buvusios sinagogos pastate Kauno gatvėje bus atidaromas Alytaus audiovizualinių menų centras, įvyks „Rakija Klezmer Orkestal“ koncertas.

Minėjimas yra vienas iš ciklo „Atminties kelias 1941 – 2021“ renginių, jį inicijavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais.

Renginiai įvairiuose Lietuvos miestuose vyksta nuo birželio ir tęsis iki gruodžio mėnesio.

Žydų bendruomenė Alytuje buvo viena seniausių Lietuvoje, manoma, kad pirmieji žydai čia apsigyveno dar Vytauto Didžiojo laikais.

Šios tautos atstovai masiškai pradėti persekioti 1941 metų liepos viduryje, liepos ir rugpjūčio sandūroje buvo įsteigtas nedidelis getas, kuriame buvo sutelkti Alytaus ir apskrities žydai. Jie taip pat buvo kalinami ir Alytaus kalėjime.

Nuo rugpjūčio vidurio prasidėjo sistemingas žydų žudymas,  o didžiausios žudynės įvyko 1941-ųjų rugsėjo 9-ąją Vidzgirdo miške. Tą dieną, pagal K. Jegerio raportą, buvo nužudyti 1279 žydai, prieš tai čia sušaudyti dar 1137.

Žudynes vykdė Hamano skrajojantis būrys. Vietos policininkai ir baltaraiščiai saugojo ir konvojavo pasmerktuosius.

Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų. Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis, dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki karo gyvenusių žydų per Holokaustą buvo sunaikinta apie 200 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisuolis

teisuolis portretas
Jei yra nors vienas gyvas zydsaudys ,tai reiketu uzmetyti akmenimis ta zudika paminint zudyniu metines,o jei butu daugiau ju dar geriau,nesbaisia nuodeme uzkrove lietuviu tautai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių