Žydų bendruomenės pirmininkė reikalauja pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Holokausto neigimo

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, reaguodama į parlamentaro Valdo Rakučio komentarą Holokausto tema, reikalauja Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Holokausto neigimo ir iškraipymo.

„Aš, atstovaudama Lietuvos žydų bendruomenę, reikalauju (...) generalinio prokuroro pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Holokausto neigimo ir iškraipymo. Pabarimai mūsų netenkina. Mes, Lietuvos piliečiai, čia gyvenantys žydai, reikalaujame įstatymo viršenybės ir mūsų fundamentalių teisių gynybos. Galų gale, turėkite gėdos prieš tuos, kurių krauju yra permirkusi Lietuvos žemė“, – pranešime spaudai teigia F. Kukliansky.

Generalinė prokuratūra sako, jog galimybes pradėti tyrimą vertintų sulaukusi kreipimosi.

„Šiuo metu toks kreipimasis dar nėra gautas, jei jis būtų gautas, jis būtų išnagrinėtas nustatyta tvarka ir būtų priimtas atitinkamas sprendimas“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

F. Kukliansky taip pat reikalauja Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko V. Rakučio elgesį įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, o Švietimo, mokslo ir sporto bei Krašto apsaugos ministerijų – pradėti tyrimą, ar V. Rakutis tinka užimamoms profesoriaus pareigoms.

V. Rakutis trečiadienį paskelbė tekstą, kuriame kalbėdamas apie nacių kolaborantus pasisakė ir apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė politikas.

Reaguodama į tai, F. Kukliansky sako, kad V. Rakutis kartoja „dešimtmečius besitęsiantį melagingą ir klaidinantį naratyvą“.

„Seimo narys V. Rakutis savo komentare nepasakė nieko naujo, tik pakartojo dešimtmečius besitęsiantį melagingą ir klaidinantį naratyvą: dėl 95 proc. Lietuvoje prieš Antrą pasaulinį karą gyvenusių žydų išžudymo kalti esame mes patys – žydai“, – teigia ji.

F. Kukliansky sako pasigendanti aštresnės viešos reakcijos, taip pat ir iš V. Rakučio bendrapartiečių konservatorių, tvirtindama, jog „švelnūs bendrapartiečių pabarimai, keli nusistebėjimai ir pasvarstymai, kad „Rakutis suklydo“, nė iš tolo neprilygsta tiksliai, aštriai ir bekompromisei reakcijai, kurią parodė užsienio valstybių ambasados“.

„Rakučių“ esu sutikusi daug – jie visi kartoja tą patį. Baisu, kad šiandien „rakučiai“ jau drąsiai kalba ir Lietuvos Respublikos Seime, yra spausdinami ir cituojami viešojoje erdvėje, vėl ir vėl dėl Holokausto siaubo kaltinantys tuos, kurie 1941 metais savo kaimynų buvo palydimi į surinkimo punktus – sinagogas, o iš ten – į pamiškes ir žvyrduobes“, – tvirtina F. Kukliansky.

V. Rakučio komentarus pasmerkė Lietuvos žydų atstovai, Izraelio ir JAV ambasadoriai, nuo jų atsiribojo ir konservatorių partijos vadovybė. Konservatorių lyderis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad V. Rakučio komentare pritrūko adekvatumo ir supratingumo.

V. Rakutis pagal išsilavinimą yra istorikas. Jis yra dėstęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, ėjo patarėjo pareigas Lietuvos kariuomenėje.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lietuvą, naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
Iš žydų pusės tai tik vienpusis eismas.o kas su tokiom kvailom idejom įvykde 1917 Rusijos revoliuciją.tik tiek kad ne rusai.paskaitykit knygą "Russia's agony"(Rusijos agonija) parašyta Robert Archibald Wilton.ten daug įdomių dalykų,o tikėt jais ar ne -tai jums spręst patiems.Lenino mama žydė pavarde Blank.Leonas Trockis ( Levas Bronšteinas ) - žydas.Jakobas Sverdlovas (Jankelis Moišė Sverdlovas) - żydas .Neuzmirskit ,kad jie visi keite ir tebeikeicia pavardes pagal tas šis ,kuriose gyvena.Pvz.: Rusijoje į rusiškas ar lenkiškas,kai anglosaksiškose į angliškai skambančias.kad ir Borisas Džonsonas.na...patys pasikniskit.

.

. portretas
Žydai įsivaizduoja kad čia ne Lietuvą o jau PALESTINA IR JIE GALI IŠDARINĖTI KĄ NORI

Vištos walmora \\\\\.../////

Vištos walmora   \\\\\...///// portretas
Kas girdėjote,kad žydas būtų padėjęs ar gelbėjęs Lietuvį (kaip kukliansiai Lietuviai išgelbėjo gyvybę),spaudžiam ŽALIĄ.
VISI KOMENTARAI 118

Galerijos

Daugiau straipsnių