Į Europos prokuratūrą – trys kandidatai iš Lietuvos

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė prokurorus Darių Karčinską, Tomą Krušną bei Simoną Minkevičių skirti į naujai kuriamą Europos prokuratūrą.

D. Karčinskas šiuo metu eina generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas, T. Krušna vadovauja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui, S. Minkevičius prieš savaitę baigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovo kadenciją ir dirba T. Krušnos vadovaujamame departamente.

„Juos mes turime pateikti Europos Sąjungos Tarybos atrankos komisijai, ji iš šių kandidatų išsirinks vieną“, – Vyriausybės posėdyje sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Premjerui Sauliui Skverneliui pasirodė keista, kad Vyriausybė teikia kandidatus, nors nedalyvauja jų atrankos komisijoje.

„Logikos tikrai nėra“, – teigė ministras pirmininkas, bet projektui neprieštaravo.

Iš viso atrankoje Lietuvoje dalyvavo šeši prokurorai ir vienas teisėjas. Atrankos komisiją sudarė atstovai iš Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros ir Teisėjų tarybos.

Kuriama Europos prokuratūra kovos su sukčiavimu ir korupcija Europos Sąjungos (ES) paramos srityje bei kitomis nusikalstamomis veikomis. Šiuo metu sukčiavimo ar korupcijos nusikaltimų baudžiamąjį tyrimą gali atlikti tik nacionalinės institucijos.

Planuojama, kad naujoji institucija pradės veiklą 2020-ųjų pabaigoje ir turės būstinę Liuksemburge. Kiekviena ES narė naujai įstaigai turi pateikti po tris kandidatūras: vienas prokuroras dirbs būstinėje Liuksemburge, dar du – bendrijos valstybėse.

Europos prokurorai skiriami maksimaliai šešerių metų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių