VRM: dėl Rusijos mobilizacijos grėsmių lygis nepakito, apribojimai rusų turistams išlieka

Dėl Rusijos paskelbtos mobilizacijos Lietuvoje grėsmių lygis nepakito, trečiadienį konstatavo vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamas Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teigimu, visi Nepaprastosios padėties apribojimai, įskaitant šią savaitę pradėtą taikyti griežtesnę Rusijos piliečių įleidimo tvarką, išlieka.

„Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas apsvarstęs galimas Rusijoje paskelbtos dalinės mobilizacijos pasekmes konstatavo, kad tiesioginis grėsmės lygis Lietuvai dėl to nepakito ir šiuo metu nėra jokios būtinybės imtis  papildomų saugumo priemonių“, – pranešė ministerija.

Anot jos, šiuo metu sustiprintas tik už šalies gyventojų saugumą atsakingų tarnybų budrumo lygis. Taip pat išlieka sustiprinta sienos su Rusija ir Baltarusija kontrolė. 

Dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį.

Ministerijos teigimu, nesikeis ir vizų išdavimo Rusijos piliečiams bei jų patekimo į Lietuvą tvarka – ir toliau įleidžiami bus tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

„Dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį. Kiekvienas atvejis bus vertinamas individualiai, siekiant išvengti grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui ir išlaikyti duris atviras pilietinės visuomenės bei opozicijos atstovams“, – teigiama pranešime.

Lietuva, anot VRM, toliau vykdo „reguliarias konsultacijas“ su regioniniai partneriais ir ES lygiu dėl reagavimo būdų.

Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitete dalyvauja Vidaus reikalų, Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Vyriausybės kanceliarijos, saugumo ir teisėsaugos tarnybų atstovai.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas trečiadienį, kreipdamasis į tautą pirmąkart nuo karinės invazijos į Ukrainą pradžios, paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje. Pasak jo, trečiadienį prasidėsiantis šaukimas taikomas atsargos kariams, pirmiausia – turintiems patirties. Rusija tikisi mobilizuoti apie 300 tūkst. karių.

Reaguodama į mobilizaciją, Lietuva pakėlė kariuomenės greitojo reagavimo pajėgų budrumo lygį, kitą savaitę dėl to šaukiama prezidento Gitano Nausėdos vadovaujama Valstybės gynimo taryba.


Šiame straipsnyje: VRMRusijamobilizacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių