Viešųjų pirkimų absurdas: maistą gali tiekti bet kas?

Centrinė perkančioji organizacija (CPO LT) atrenka įmones, švietimo įstaigoms galinčias tiekti maistą. Nors viešuosiuose pirkimuose turėtų dalyvauti tik patikrintos bendrovės, realybė kitokia.

Aplaidžiai tikrina?

Verslininkai pastebi nemalonių tendencijų, kad maisto tiekėjomis parenkamos bet kokią veiklą vykdančios įmonės, kurios kartais neturi nei reikiamų leidimų, nei kada nors buvo susijusios su maisto pramone.

Švietimo įstaigos maisto tiekėjus privalo pasirinkti per CPO sistemą. Įmonė, pasiūliusi mažiausią kainą, įgyja teisę vaikų darželiams ir mokyklos tiekti maistą. CPO LT turėtų užtikrinti, kad maistą tiektų patikimos bendrovės, turinčios leidimus dirbti su maisto produktais.

Deja, pasitaiko įmonių, kurios darželinukams tiekia produktus, nors Valstybinė maisto veterinarijos tarnyba (VMVT) išdavusi leidimus tik vykdyti kitokią veiklą. Kur žiūri CPO ir kodėl tokios bendrovės vis dėlto patenka į viešuosius pirkimus?

„Kauno dienos“ redakciją pasiekė skundas, adresuotas tiek CPO LT, tiek VMVT, dėl kelių įmonių, kurioms leista maistą tiekti švietimo įstaigoms. Skunde dėstoma, kad CPO aplaidžiai žiūri į maisto tiekėjus, nepatikrina turimų leidimų, todėl taip gali būti paliekama spragų, o kai kurios įmonės tokia tvarka naudojasi ir švietimo įstaigoms veža maistą.

Skundo autoriai pateikė tik kelias įmones, kurios kelia įtarimų dėl savo veiklos. Viena tokių – bendrovė „Ovitas“. CPVV sistemoje nurodyta, kad ši įmonė tiekia maistą Vilniaus dailės akademijai. VMVT skundo autoriams nurodė, kad „Ovitas“ įtrauktas į Maisto tvarkymo subjektų sąrašą ir suteiktas atpažinimo numeris. Šiai bendrovei leidžiama vykdyti veikla – krovininis kelių transportas, tačiau neapima didmeninės prekybos maisto produktais.

Skundo autoriai atkreipė dėmesį į MB „Turgaunykas“. Ši bendrovė maistą teikia dešimčiai Kauno vaikų darželių. VMVT mažąją bendriją taip pat įtraukusi į Maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Nurodoma, kad šis juridinis asmuo turi teisę verstis dvejopa ūkine veikla: maisto produktų, gėrimų nespecializuota didmeninė prekyba, laikymu ir sandėliavimu.

„Pažymėtina, kad įmonei VMVT nėra suteikusi patvirtinimo gyvūniniams produktams laikyti, sandėliuoti ar transportuoti, tačiau įmonė gali sudaryti paslaugos sutartį su kitu ūkio subjektu, kuris turi tokiai veiklai suteiktą VMVT patvirtinimą. Tokiu atveju įmonė galėtų tiekti šviežią mėsą ir (ar) šviežią paukštieną ūkio subjektams, įskaitant ir ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas vykdančias ar asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kadangi vykdo didmeninės prekybos veiklą ir ši veikla registruota VMVT Aprašo nustatyta tvarka“, – apie tai, kad „Turgaunykui“ suteikti ne visi leidimai dirbti su maisto produktais, VMVT aiškino skundo autoriams.

Tiesa, pagal tokią išvadą gali ir nebūti pažeidimo, jei „Turgaunykas“ samdytų subrangovą paukštienos produktams tiekti. Tačiau tokiu atveju sutartis su kita įmone turėtų būti pateikta ir CPO LT. Vis dėlto sistemoje nėra pateikta jokių sutarčių, kas vietoj „Turgaunyko“ Kauno vaikų darželiams tiekia mėsą, todėl galima daryti prielaidą, kad „Turgaunykas“ pats ikimokyklinio amžiaus vaikams veža įvairius maisto produktus, nors su mėsa šiai įmonei dirbti neleidžiama.

Aplaidumas: daugėja skundų, kad CPO netinkamai parenka įmones, galinčias tiekti vaikų darželiams maistą. / L. Steponavičiaus nuotr.

Tarnyba pakeitė nuomonę?

„Kauno diena“ dėl minėtų įmonių kreipėsi į VMVT ir prašė išaiškinti, ar iš tiesų suteiktų leidimų užtenka, kad bendrovės galėtų tiekti maistą švietimo įstaigoms.

„Turgaunyko“ atveju VMVT dienraščiui atsakė kitaip, nei skundo autoriui. Tarnyba dėstė, kad ši mažoji bendrija yra registruotas maisto tvarkymo subjektas, vykdantis tiek mažmeninę, tiek didmeninę prekybą fasuotais ir nefasuotais maisto produktais ir produktų sandėliavimą. Ši informacija esą viešai prieinama VMVT puslapyje Maisto tvarkymo subjektų registre.

„Informuojame, kad „Turgaunykas“ nereikia papildomai registruoti gabenimo veiklos (pvz., krovininis transportas), kai veža jam priklausantį maistą ir pats maisto vežimas savo transportu yra neatsiejama jo vykdomos didmeninės ar mažmeninės veiklos dalis arba jis yra sudaręs sutartį su subjektu, kuris turi VMVT leidimą vykdyti krovininį kelių transportą“, – rašoma dienraščiui pateiktame VMVT komentare.

VMVT aiškino, kad bendrovė „Ovitas“ taip pat yra maisto tvarkymo subjektas, užsiimantis maisto transportavimu (transporto įmonė), galintis vežti vaisius ir daržoves.

„Vilniaus dailės akademija yra maisto tvarkymo subjektas – veikia kaip valgykla pagal tam tikrus veiklos kodus (56.29.AM Aukštųjų mokyklų valgyklų veikla, 29.0. viešojo maitinimo patiekalai). Bendrovė „Ovitas“ maisto tiekimo grandinėje nėra registruota kaip pardavėja (su atitinkama didmenine veikla), todėl pagal suteiktą VMVT leidimą gali vykdyti tik maisto vežėjo paslaugas“, – apie kitą dienraštį dominančią įmonę nedaugžodžiavo tarnyba.

Problemų nemato

Dėl įmonių, kurios galimai neturi leidimų švietimo įstaigoms tiekti maisto, kreipėmės ir į CPO LT. Jos prašėme pakomentuoti, kodėl bendrovėms leidžiama dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Pagal pateiktus atsakymus susidaro įspūdis, kad CPO jokių problemų nemato.

„Atsižvelgiant į VMVT išaiškinimą, CPO LT vertinimu, MB „Turgaunykas“ turi teisę užsiimti maisto produktų, gėrimų nespecializuota didmenine prekyba, kuri apima ir teisę prekiauti mėsa ar paukštiena“, – taip CPO atsakė į „Kauno dienos“ klausimus, kodėl „Turgaunykas“ viešai nenurodęs nei subrangovų, turinčių leidimus tiekti mėsą, nei kodėl jam leidžiama dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Teiravomės, ar neturėtų būti „Turgaunykui“ stabdoma galimybė darželiams tiekti maistą ir ar Kauno darželiai neturėtų ieškoti kito tiekėjo, tačiau CPO LT į šį klausimą konkretaus atsakymo nepateikė.

Dienraštis taip pat domėjosi, ar neturėtų būti įmonės labiau prižiūrimos, ar turi visus reikiamus leidimus, o tik tada leidžiama joms dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Taip pat klausėme, kaip užtikrinti, kad viešuosiuose pirkimuose dalyvautų tik visus leidimus turinčios ir nepriekaištingos reputacijos įmonės?

„CPO LT tikrina tiekėjų pašalinimo pagrindus ir turintys profesinių pažeidimų tiekėjai nepriimami į CPO LT e. katalogą. Konkrečiai MB „Turgaunykas“ atveju, šiam tiekėjui 2022 m. gruodį teikiant paraišką dalyvauti CPO LT e. katalogo pirkimuose ir ją vertinant trūkumų nenustatyta. Atkreipiame dėmesį į tai, kad CPO LT taip pat periodiškai vykdo planinius ir neplaninius tiekėjų patikrinimus“, – komentarą pateikė CPO Komunikacijos projektų vadovė Irma Pukinskaitė-Petrūnienė.

Dėl „Ovito“ ir Vilniaus dailės akademijos CPO LT specialistai taip pat nedaugžodžiavo: jie nematė problemų, kad yra skundas dėl galimai ne visų turimų leidimų dirbti su maisto produktais. „Vilniaus dailės akademija CPO LT per e. katalogą vykdė du pirkimus, iš kurių įvyko vienas ir jį laimėjo bendrovė „Samsonas“. Visi kiti Vilniaus dailės akademijos pirkimai vykdyti ne per CPO LT e. katalogą, o savarankiškai – jie yra mažos vertės, atlikti žodinės apklausos būdu“, – dėstoma „Kauno dienai“ atsiųstame komentare.

Vaisius ir daržoves

CPO turėtų užtikrinti, kad maistą tiektų patikimos bendrovės, turinčios leidimus dirbti su maisto produktais.

Bendrovės „Ovitas“ vadovas Hovikas Gevorgyanas aiškino, kad, nors VMVT sistemoje nurodyta pagrindinė veikla – krovininis kelių transportas, tačiau jie turi leidimus vežti vaisius ir daržoves. Tokia informacija taip pat viešai pateikiama.

Pasak pašnekovo, įmonė Vilniaus dailės akademijai tiekia tik vaisius ir daržoves. Mėsos produktams leidimų neturi, todėl tokios produkcijos ir neveža.

„Mes dabar turime leidimus vežti vaisius ir daržoves. Mes užsiimame tokių produktų vežimu. Tai mūsų vykdoma veikla, turime VMVT išduotus dokumentus“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Tik baigus pokalbį, perskambino kita neprisistačiusi „Ovito“ atstovė ir pažymėjo, kad dar 2019 m. VMVT suteikė leidimą didmeninei prekybai vaisiais, daržovėmis ir riešutais. „Juk ir automobiliui leidimai yra, kitaip negalėtumėme dalyvauti konkursuose. CPO iš mūsų taip pat reikalavo visų dokumentų. Mes iš pradžių dalyvavome viešuosiuose pirkimuose, o tik tada mus priėmė į CPO, ten ne taip lengva pakliūti. Reikia ir kitų dokumentų, ne tik iš VMVT. Dabar iš CPO gavome raštą, kad mus vėl tikrins, bet mes galime vėl tuos pačius dokumentus pateikti. Laimėjome konkursą vežti vaisius ir daržoves, tad tik juos ir vežame, nieko kito papildomo nedarome“, – kalbėjo pašnekovė.

„Kauno diena“ bandė pasiaiškinti ir su „Turgaunyko“ atstovais dėl viešųjų pirkimų, turimų leidimų ir maisto tiekimo Kauno vaikų darželiams. Paskambinus viešai nurodytu telefono numeriu, atsiliepė „Turgaunyko“ vadovė Margarita Mockevičienė. Išklausiusi, dėl ko skambiname, ji nurodė, kad reikėtų pakalbėti su kitu asmeniu. Direktorė nurodė kitą telefono numerį: paklausus, kas juo atsilieps, ji patikino, kad asmuo esą pats prisistatys. Tačiau nurodytu telefono numeriu niekas neatsiliepė ir neperskambino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to ruZki ismok lietuviskai

to ruZki ismok lietuviskai portretas
deciau ant taves juosta medaliu skersai isilga , ruda ir smirdincia...ir visa tauta detu ant taves, bet jiems su tavim apsisudinusiu paskuj mustis ... ... parasai...pasakai ,a paskuj stebiesi kodel taip visi taves nemegsta, arba kodel ignorouoja ir taip taaip ignoruoja jog atrodo kad nulis esi...tuscia vieta...... pazeik i savo komentarus : pasverk ju politine prasme,, pazek i istorine verte... pamatyk kokkia ytaaka jie darro aplinkai... tamsta juk nenori kad ant taves siktu visi kam papuola, tai ir tamsta buk santurus, susilaikyk nuo kvailo beprasmio svaidymosi trydu......a ruskiai tauta is didziosios raiddes...ju istorija ilga ir vingiuota ir nesibaigsz paprastai... ytariu greit teks mum nustot melst dieva doleri ir gausim sliauzt i ruskiu puse atsiprasinet...dedyte ruski duok mum naftos...dedyte ruski duok mum duju...dedyte ruski mes trasu neturim.... viniu neturim ... kinietiski brangus ir ikalt neina kaip bibys linksta tai i kaire tai i desine...

to a juk ko jus stebites

to a juk ko jus stebites portretas
ruZki, išmok rašyti lietuviškai ir eik paskui ruzkių laivą.

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi LT dabar niekam nereikia nei išsilavinmi, nei mokslo, nei supratimo ,kiekvienas debiloidas gali net Lietuvą vakdyti, Pavardžių nevardinsiu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių