Ministras pateikė svarbią informaciją apie naujus mokslo metus (vaizdo įrašas)

Artėjant mokslo metų pradžiai, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius papasakojo, kaip turės būt organizuojama Rugsėjo 1-osios šventė ir tiesioginis ugdymo procesas mokyklose.

„Norime mokslo metus, tikiuosi, taip ir bus, pradėti rugsėjo 1-ąją, išskyrus aukštųjų mokyklų pirmakursius, kuriems mokslo metai prasidės rugsėjo 14 dieną“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė A. Monkevičius.

Ministras teigia, kad mokslo metai turėtų prasidėti visiems susitelkus, ir akcentuoja, kad netrukus bus paskelbtos su epidemiologais suderintos rekomendacijos, skirtos Rugsėjo 1-osios šventei. Pasak politiko, mokslo metų pradžios dieną labai svarbu vengti masinių švenčių.

„Reikia vengti masinių švenčių, kuriose sunku yra laikytis saugos reikalavimų, išvengti kontaktų, laikytis saugaus atstumo, kad nebūtų kontaktų, kad sumažintume kiek galima labiau bet kokią riziką dėl užkrato paplitimo“, – pabrėžė A. Monkevičius.

„Rekomenduojama, kad Rugsėjo 1-oji būtų šventiška, bet visgi šventė vaikams dažniausiai yra susitikimas su savo klasės draugais, su savo mokytojais. (...) Jeigu oras leistų, tai būtų gražu (šventę – ELTA) daryti lauke“, – taip pat teigė jis, atkreipdamas dėmesį, kad, šventę organizuojant patalpose, būtina laikytis saugumo reikalavimų.

A. Monkevičiaus teigimu, Rugsėjo 1-osios šventės metu erdvėse, kur saugaus atstumo negalima laikytis, būtina dėvėti kaukes bei kitas sanitarinės apsaugos priemones.

Ministras taip pat akcentavo, kad prasidėjus mokslo metams labai svarbu mokykloje valdyti mokinių srautus.

„Tikimės, kad srautų valdymas, gebėjimas laikytis reikalavimų sudarys prielaidas, net ir atsiradus užkratui, neuždaryti visos mokyklos, bet laikinai pereiti į nuotolinį ar izoliacijos laikotarpį tik klasei ar kelioms klasėms, t. y. tam srautui, kuris turėjo kontaktų“, – sakė jis.

Mokiniams kaukės pamokų metu neprivalomos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė teigia, kad apsauginės kaukės pamokų metu nebus privalomos. Visgi ŠMSM atstovė akcentuoja, kad pertraukų metu, nesant galimybės užtikrinti minimalų kontaktą tarp klasių, kaukės mokiniams bus privalomos.

„Ruošiantis naujiems mokslo metams sulaukiame klausimų iš mokinių tėvų, iš mokyklų vadovų dėl nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių mokiniams. Šiuo metu iš tiesų tokio reikalavimo nėra. Pamokų metu mokiniams nereikia dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, tačiau turime suprasti, kad, jeigu mokykloje dėl pastato specifikos neįmanoma užtikrinti minimalaus mokinių kontakto iš skirtingų klasių, tai kaukių dėvėjimas mokiniams gali būti kaip viena iš pagrindinių priemonių pertraukų metu, bendruose renginiuose ar judant mokyklos koridoriais“, – informavo J. Navickaitė.

Pamokų metu mokiniams nereikia dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių.

Mokytojams apsauginės kaukės bus privalomos tais atvejais, kai tarp pedagogų ir vaikų nėra 2 metrų atstumo, praneša J. Navickaitė.

„Mokytojai, jeigu pamokos metu tarp mokytojo ir mokinių gali išlaikyti 2 metrų atstumą, aiškindami naują medžiagą prie lentos, gali dirbti ir be apsaugos priemonių, tačiau, jeigu jie pamokos metu judės tarp mokinių, teiks konsultacijas prie mokinio, tokiu atveju jiems reikės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones“, – sakė ŠMSM atstovė.

J. Navickienė taip pat informuoja, kad neliko prievolės matuoti į mokyklas atvykstančių mokytojų ir mokinių temperatūros. Visgi ŠMSM atstovė ragina tiek mokyklos darbuotojus, tiek mokytojus būti atsakingus ir jaučiančius karščiavimą ar kitus viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomus asmenis į mokyklą nevykti.

ŠMSM išplatintame pranešime spaudai informuojama, kad mokyklos vadovas iš mokytojo, kito darbuotojo, mokinio, jo tėvų gavęs informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą (koronoviruso infekciją), apie tai nedelsdamas privalės informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Vadovas privalės bendradarbiauti su centru, kad būtų nustatyti sąlytį turėję asmenys ir jiems taikoma 14 dienų izoliacija.

Ministerija taip pat praneša, kad sprendimą dėl ugdymo proceso perorganizavimo konkrečiose savivaldybėse infekcijos paūmėjimo atveju priims Vyriausybė, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teikimu, atsižvelgusi į Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymą.

Naujausios ŠMSM rekomendacijos Rugsėjo 1-osios šventei

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdama į COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją, rekomenduoja atsisakyti masinio Rugsėjo 1-osios šventės renginio, ypač didelėse mokyklose. Šventę galima organizuoti atskiromis klasėmis ar grupėmis skirtingu metu. Jeigu šventėje tuo pačiu metu dalyvaus kelios klasės, turėtų būti numatytos atskiros erdvės, kuriose jos galėtų susiburti.

Dėl saugumo šiemet rekomenduojama atsisakyti tradicijos, kai dvyliktokai į mokyklą palydi pirmos klasės mokinius. Jeigu mokykloje tą pačią dieną bus organizuojami keli renginiai tą pačią dieną, sėdimos vietos ar naudojamos priemonės prieš kiekvieną renginį, remiantis ŠMSM rekomendacijomis turėtų būti nuvalomos.

Šventėje taip pat negali dalyvauti karščiuojantys asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių, taip pat tie, kuriems tuo metu privaloma izoliacija.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šventės dalyviai turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, vyresni nei 6 metų mokiniai, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt.

Pirmąsias mokslo metų pamokas patariama organizuoti atviroje erdvėje: mokyklos kieme, lauko klasėje, stadione ir pan., jei leis oro sąlygos. Jeigu prognozuojamas lietus, reikėtų iš anksto numatyti patalpas, kuriose galėtų susirinkti atskiros klasės. Jei pirmojoje pamokoje dalyvaus mokinių tėvai, jie, pagal ŠMSM rekomendacijas, turėtų dėvėti veido kaukes ar kitas priemones. Per pirmąsias pamokas siūloma aptarti mokyklos taisykles, kurios šiemet bus kitokios dėl epidemiologinės situacijos, asmens higienos, socialinio atstumo laikymosi svarbą.

Stebėkite vaizdo įrašą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Juk jis jau BUVĘS,ir tik iš bėdos vėl paskirtas.Taigi laukiam pokyčių.

Mokytoja

Mokytoja portretas
Visose įmonėse darbuotojai aprūpinami apsauginėmis kaukėmis,dezinfekciniais skysčiais.O mokytojai iš savo pašalpinio atlyginimo privalės kaukes pirktis,niekas net kitaip ir negalvoja.Apgailėtina.

Romas

Romas portretas
Jau nusibodo tas nuolatinis dviprasmiškumas. Reikia vengti susibūrimų o tai kodėl organizuojami įvairūs susirinkimai, pasiruoškime ateinančiai viruso bangai-o kur papildomos lėšos ,iš kokių resursų tai bangai pasiruošti.Juk niekas nei vieno papildomo cento neskyrė priemonių įsigijimui.Žodžiu kol kas gyvename tik lozungais.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių