Varėna ieško patalpų koronavirusu sergantiems migrantams

Varėnos rajono administracija linkusi iš pasieniečių nuomotis keturis modulinius namukus su infrastruktūra ir tvora – ten būtų vietos 20-čiai koronavirusu sergančių migrantų, neteisėtai patekusių į Lietuvą iš Baltarusijos.

Tokį sprendimą pirmadienį priėmė savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centras.

„Kad užkrato neišvežt kažkur, bandysime išnuomoti konkteinerinius namukus vienoje iš užkardų. Dar nepriėmėme sprendimo, kurioje. (...) Aptversime zoną“, – BNS sakė centro vadovas, savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas.

Pasak jo, priimdama tokį sprendimą savivaldybė ketina išspręsti problemą dėl koronavirusu sergančių migrantų saugaus laikymo ir gydymo, nes centrinė valdžia jau mėnesį neapsisprendžia, kur vežti gydyti koronavirusu sergančius neteisėtai sieną kirtusius migrantus.

A. Verbickas sako, kad kol kas į Varėnos rajoną pateko šeši COVID-19 sergantys migrantai. Dabar jie – vienos iš užkardų sulaikymo kameroje. 

„Ten maksimum devyni telpa. Sąlygos ne kokios: jie karščiuoja ir jiems reikia elementaraus gydymo“, – BNS teigė Varėnos savivaldybės administracijos vadovas.

Ten maksimum devyni telpa. Sąlygos ne kokios: jie karščiuoja ir jiems reikia elementaraus gydymo.

„Jau praeitą ketvirtadienį sąlygas pasakiau, kad būtų centralizuotai sprendžiamas klausimas dėl kovidinių, o ne besimptomių gydymo. Kitaip atvešime prie ministerijos. Savivalda turi pati rūpintis besimptomiais. Tą darome. Savo, Varėnos gyventojų neguldome Varėnoje. Esame sutartis sudarę su Alytaus Kudirkos ligonine ir dviem Vilniaus ligoninėmis. Su pabėgėliais chaosas. Nežinome, ar savivalda jais turi pasirūpinti, ar ne“, – pareiškė jis.

Reikia dar vienos greitosios

A. Verbickas be kita ko sako, kad savivaldybė Sveikatos apsaugos ministerijos prašė finansavimo trečiojo greitosios pagalbos automobilio ekipažo išlaikymui, bet kol kas nesulaukė jokio atsakymo. 

Pasak jo, šio ekipažo reikia, dėl migrantų krizės išaugus iškvietimų skaičiui į pasienio užkardas.

Reaguojant į šią situaciją, pas Varėnos gyventojus priversti važiuoti greitosios medicinos pagalbos ekipažai iš kitų savivaldybių – Druskininkų, Alytaus, Šalčininkų.

Anot Varėnos savivaldybės atstovo, GMP ekipažai prie migrantų apgyvendinimo vietų užtrunka.

„Taip nebūna, kad atvyksta, pažiūri ir išvažiuoja. Atvyksta dėl vieno paciento, o ten atsiranda jų daugiau ir užtrunka medikai 3-4 val. Vienas automobilis taip ir prastovi ten. O toms savivaldybėms, kurių greitosios vyksta pas mūsų rajono gyventojus turime sumokėti didelius pinigus“, – BNS kalbėjo  administracijos direktoriaus. 

Jo teigimu, per savaitę pas migrantus būna apie 100 iškvietimų.

Jiems receptą išrašo, bet jį įgyvendinti, t.y., vaistus pasiimti reikia turėti tapatybės kortelę. (...) Verčiamės kūrybiškai – savo vaistais ir kitaip.

Pasak jo, taip pat neišspręstas klausimas, kaip migrantams gauti receptinius vaistus, nes jiems pasiimti reikalingas asmens dokumentas.

„Jiems receptą išrašo, bet jį įgyvendinti, t.y., vaistus pasiimti reikia turėti tapatybės kortelę. (...) Verčiamės kūrybiškai – savo vaistais ir kitaip“, – tvirtino A. Verbickas.

Nuo metų pradžios, paskutiniais duomenimis, Varėnos savivaldybės ribose įkliuvo jau virš 1000  neteisėtai iš Baltarusijos patekę užsieniečių.

A. Verbicko teigimu, vien sekmadienį Varėnos rajoną kirto 350 migrantų.

Pasak jo, dabar trijose – Vydenių, Kabelių ir Barausko užkardose yra 398 sienos pažeidėjai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
Jukneviciene sake priimtu juos

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
landsbergio rinktinė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių