Valstybės tarnautojus norima įpareigoti pranešti, jei buvo KGB agentais

Seimas šią savaitę ėmėsi pataisų, įpareigojančių valstybės tarnautojus ar į valstybės tarnybą pretenduojančius asmenis pranešti, jeigu jie buvo slapti sovietų KGB bendradarbiai.

Tokiai įstatymo pataisai parlamentarai šią savaitę pritarė po pateikimo. Už ją balsavo 46 Seimo nariai, penki buvo prieš, 24 susilaikė.

Pasak projekto iniciatoriaus „valstiečio“ Stasio Tumėno, valstybės tarnyboje turi dirbti tik Lietuvai lojalūs, patikimi, nepriekaištingos reputacijos asmenys, dėl kurių nekyla jokių abejonių.

„Tai itin svarbu šiandien, kai keičiasi geopolitinė situacija pasaulyje, kai kyla naujos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, kai pasaulyje susiduriama su iššūkiais demokratijai, tarptautinei teisei, žmogaus teisėms ir laisvėms, Europos kolektyviniam saugumui“, – teigė jis.

Projektu siūloma viešai paskelbti informaciją apie valstybės tarnautojus ar į valstybės tarnybą kandidatuojančius asmenis, jeigu jie slapta bendradarbiavo su sovietų saugumu ir to neprisipažino kaip reikalavo Liustracijos įstatymas.

Tai itin svarbu šiandien, kai keičiasi geopolitinė situacija pasaulyje, kai kyla naujos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

S. Tumėno teigimu, jo pataisa padėtų užkirsti kelią galimam buvusių KGB bendradarbių, dirbančių valstybės tarnyboje, šantažui.

Prisipažinusių buvusių slaptų bendradarbių tapatybė ir toliau būtų saugoma 75 metus, kaip numatoma įstatyme.

„Mes padarėme išimtį, tiems 1589 asmenims, kurie yra prisipažinę ir gavę Lietuvos valstybės garantiją, kad jie nebus persekiojami, jiems sudaroma išimtis“, – aiškino S. Tumėnas.

Jis pabrėžė, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų tik asmenims, kurie pretenduotų į pareigas valstybės tarnyboje nuo šių metų liepos 1 dienos, atgaline data nuostata negaliotų.

S. Tumėnas tvirtino, kad valstybės tarnautoju norintis tapti asmuo pats turėtų prisipažinti apie buvusius ryšius su sovietų saugumu.

„Žmogus turi savo valia nurodyti, prisipažinti“, – teigė jis.

Dalis parlamentarų stebėjosi, kodėl anksčiau nemalonius biografijos faktus nuslėpęs asmuo tai turėtų padaryti dabar.

„Man visai neaišku, kodėl jis dabar turi prisipažinti, jeigu anksčiau neprisipažino bendradarbiavęs ir nebuvo paslėptas po 75 metais. Koks motyvas dabar prisipažinti? Praėjo 34 metai, dabar jam apie 70 metų“, – sakė konservatorius Edmundas Pupinis.

„Gerbiamas Pupini, jūs minėjote pensinį amžių, pažiūrėkite, mes su jumis turbūt artėjame prie to pensinio amžiaus, ir ne vienas Seimo narys yra garbingo pensinio amžiaus, meras ar kitas valstybėje dirbantis pareigūnas, todėl viską reikėtų pažvelgti šviežiomis akimis. Mūsų kaimynai viską seniai išsiviešino. (...) Buvusių kagėbistų nebūna“, – kalbėjo Mišrios Seimo narių grupės narys Artūras Skardžius.

Toliau projektą svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Didžioji dalis buvę Lietuvos komunistai.

Anonimas

Anonimas portretas
ilgai lauke dar palaukit. juk uzslaptino juos daugeliui metu

Taigi

Taigi portretas
tereikia vieno dalyko: prisipažinti, atsiprašyti...Lietuva - katalikiškas kraštas, Lietuva atlaidi paklydėliams, jei atgaila - nuoširdi...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių