Valstybė kontrolė: plėtojant e.sveikatos sistemas kartojamos klaidos

Valstybės kontrolė teigia, kad 2012–2015 metais vystant elektronines sveikatos sistemas trūko racionalaus požiūrio į finansavimą, o ją plėtojant toliau kartojamos šio laikotarpio klaidos. Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad problemos paveldėtos iš ankstesnės valdžios, ir žada trūkumus taisyti.

Auditoriai atkreipia dėmesį, kad 2015–2025 metais į e.sveikatą planuojamos investicijos sudaro apie 28 mln. eurų, tačiau trūksta kriterijų, kaip bus vertinami rezultatai.

„Nenustačius kokybinių rodiklių sistemos poveikiui matuoti, nėra žinoma ir matuojama jos teikiama nauda – faktinis paciento ir gydytojo sutaupytas laikas, sutaupytos lėšos atliekamiems instrumentiniams ir laboratoriniams tyrimams, sumažėjusi administracinė našta pildant medicininius dokumentus ir pan.“, – sakoma audito ataskaitoje.

Pasak Valstybės kontrolės, anksčiau įgyvendinti telemedicinos sprendimai beveik nenaudojami, o į 2015–2025 metų e.sveikatos sistemos plėtros planą įtraukiamas telementorystės ir telekonsultacijų paslaugų plėtojimo projektas iš esmės yra panašus į jau vykdytus projektus, todėl, nepašalinus praėjusio e. sveikatos sistemos kūrimo etapo problemų, planuojamu projektu taip pat gali būti nesinaudojama.

Auditorių teigimu, 2012–2015 metais sukurti besidubliuojantys IT sprendimai, įsigytos identiškos paslaugos, neracionaliai panaudotos lėšos.

„Tam tikri veiklos procesai (ambulatorinių apsilankymų planavimas, priėmimas stacionariam gydymui, stacionarinis gydymas, vaistų paskyrimas stacionare, laboratoriniai tyrimai, instrumentiniai tyrimai, receptų išrašymas poliklinikoje, siuntimų išrašymas ir kt.) visose regioninio lygmens gydymo įstaigose yra identiški, tačiau, prieš pradedant modernizuoti turimas IS (informacines sistemas), nebuvo įvertinta galimybė sukurti vieną sistemą ir regioniniu lygmeniu ją įdiegti visose ligoninėse. Tai būtų leidę sutaupyti lėšų ir sumažinti kuriamų IS tarpusavio integracijos riziką“, – aiškina auditoriai.

Anot jų, aštuonios regioninio lygmens projektus vykdžiusios asmens sveikatos priežiūros įstaigos numatė už 2 mln. eurų kurti ir modernizuoti 17 analogiškų funkcijų, skirtų ligoninių informacinių sistemų procesų automatizavimui ir efektyvesniam valdymui, dėl to lėšos buvo panaudotos identiškoms paslaugoms.

Išanalizavę regioninių e.sveikatos projektų įgyvendinimą dėl galimai korupcinio pobūdžio veikos auditoriai kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarybą (STT).

„Matant tuos aštuonis regioninius projektus, matant, kas laimėjo pirkimus, matant veikiančius asmenis ir prieš tai jų buvusias darbovietes, kyla įvairių minčių, kurių mes neinterpretuojame, bet perdavėme savo matymą STT, kad atitinkamos instancijos toliau tęstų veiklą“, – BNS sakė Valstybės kontrolės Informacinių technologijų audito departamento direktorė Živilė Simonaitytė.

„2011–2016 m. vykdyta 13 regioninių projektų, 8 iš jų laimėjo dvi pagrindinės įstaigos – Lietuvos sveikatos ir mokslų universitetas, jungtinėje sutartyje su UAB „HISAS“, UAB „Blue Bridge Code“, UAB „Limeta“, UAB „Graina“ ir UAB „HISAS“ jungtinėje sutartyje su UAB „Blue Bridge Code“, UAB „Limeta“, UAB „Graina“, – sakoma audito ataskaitoje. Joje suabejota Jonavos, Telšių, Rokiškio, Utenos, Elektrėnų, Alytaus, Marijampolės ir Tauragės įstaigose vykdytais projektais.

2012–2015 metais e.sveikatos sistemos plėtrai buvo skirta apie 30 mln. eurų, o iš viso nuo 2005 metų į e.sveikatos diegimą Lietuvoje investuota beveik 40 mln. eurų.

„Auditas parodė, kad naudojimasis sistema išlieka pasyvus, neišspręsta IT infrastruktūros trūkumo problema, nėra sukurtos visos būtinos e.sveikatos sistemai reikalingos sąsajos tarp įstaigų, stringa e.parašo naudojimas, nėra aiškus incidentų valdymo ir šalinimo procesas, užtikrinamos ne visos ypatingos svarbos asmens duomenų saugumo priemonės“, – konstatuoja auditoriai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada pagal Valstybės kontrolės rekomendacijas taisyti e.sveikatos trūkumus. Ministerijos BNS pateiktame komentare taip pat pabrėžiama, kad „yra paveldėtas itin sudėtingas projektas, kuris tęsiasi nuo 2005 m. ir kurio du pirmieji bandymai buvo nesėkmingi“.

„Dabartinė ministerijos vadovybė prisiima atsakomybę taisyti problemines E.sveikatos projekto vietas, taip išsprendžiant dėl jų kylančias problemas. Jau yra duoti konkretūs terminai atsakingiems SAM darbuotojams VK nurodytiems trūkumams šalinti“, – sako ministro patarėjas Audrius Daunoravičius, kuruojantis e.sveikatos klausimus.

„Ministerija pasirengusi efektyviai bendradarbiauti su STT, panaikinant korupciją ir jos pasireiškimo tikimybę toliau plėtojant e.sveikatos projektą“, – nurodo SAM.

E.sveikatos sistema – tai skaitmenizuoti pacientų sveikatos duomenys (ligos istorijos įrašai, receptai, medicininės pažymos ir pan.) ir informacinės technologijos, kuriomis sudaroma galimybė šiais duomenimis keistis tarp gydymo ir kitų susijusių įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
tikriausiai baigsis kaip su Pundziaus byla- nusikaltimo sudėties nerasta.

DAINAVOS RIESTAUSIS

DAINAVOS RIESTAUSIS portretas
Lenda prie pinigu plovyklos-jam pakvipo

KAUNO DAINAVOS POLIKLINIKA

KAUNO DAINAVOS POLIKLINIKA portretas
DIREKTORIUS BERIJA SU SAVO PILKAJA KARDINOLE KELIAS KLASES BAIGUSIA LOLITA PUIKIAI IVALDE E SISTEMA VISOSE SRITYSEM IR POZOSE
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių