Pasigedo dezinfekcinio skysčio: vaistininkai ruošiasi kainų šuoliui?

Lietuvoje kilusia koronaviruso krize jau ima naudotis dalis farmacininkų? Į kai kurias vaistines užsukę kauniečiai pasigenda dezinfekcinio skysčio. Tačiau esą ne dėl to, kad jo stigtų, – tiesiog laukiama, kol pakils šios medicininės priemonės kaina.

Nors Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai sako ir nematantys prielaidų kainų šuoliui, socialiniuose tinkluose plinta žinia, kad farmacininkai esą užsimojo pasipelnyti.

Į kai kurias vaistines užsukę miestiečiai jau pasigenda dezinfekcinio skysčio ar gelio, kurio rekomenduojama turėti ne tik pavieniams asmenims, bet ir įmonėms.

Tokį akibrokštą patyrusi moteris pasakojo, kad, užėjusi į vieną iš gamybinių šalies vaistinių ir pasiteiravusi dezinfekcinio skysčio, sulaukė iš kojų verčiančio atsakymo. Ten dirbusi vaistininkė esą jai pasiūlė prekę įsigyti kitą savaitę. O pasitikslinus, ar, apsilankius savaitės pradžioje, dezinfekcinis skystis jau bus pagamintas, darbuotoja esą tik tyliai tarstelėjo, kad jos prašytos medicininės priemonės atsargos neišseko. Priešingai – jų vaistinėje yra, tačiau, pamatęs didelę paklausą, vadovas esą nusprendė išimti dezinfekcinį gelį iš apyvartos, kad netrukus galėtų kilstelėti pastarojo kainą.

Apie tokio pobūdžio farmacininkų viražus manipuliuojant paklausių medicininių priemonių kainomis krizės dėl koronaviruso akivaizdoje, "Kauno diena pasiteiravo SAM.

Kainą turėtų reguliuoti rinkos dėsniai.

Pasak viceministrės Kristinos Garuolienės, šiuo metu vaistinėms rekomenduojama pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodamą dezinfekcinių priemonių kiekį. Tokios taktikos imamasi, kad dezinfekcinės priemonės būtų prieinamos didesniam gyventojų skaičiui.

"Gaminti rankų dezinfekcinį skystį leidimus gavo 27 įmonės, tad jo paklausą gamintojai turėtų patenkinti, o kainą turėtų reguliuoti rinkos dėsniai. SAM šiuo metu nemato prielaidų dezinfekcinio skysčio kainų augimui", – pabrėžė pašnekovė. Viceministrės teigimu, visų vaistų – tiek kompensuojamųjų, tiek nekompensuojamųjų, taip pat ir kompensuojamųjų medicinos priemonių kainos yra reguliuojamos.

Deja, nekompensuojamųjų medicinos priemonių kainos vis dėlto yra nereguliuojamos. Primename, kad pirmadienį, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, taip pat buvo uždrausta vaistinėms parduoti gyventojams daugiau kaip po vieną to paties bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos nereceptinio vaistinio preparato išorinę pakuotę vieno apsipirkimo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Pirkit trainoj odekolon 61,5 laipsnio tinka ir veidui ir rankom

Cha! Vakaru ES salyse, kokioje Vokietijoje

Cha! Vakaru ES salyse, kokioje Vokietijoje portretas
jei prekybininkai ar gamintojai pakeltu kaina butinoms prekems, tai vyriausybe nacionalizuotu ts kompanijas. Todel ten verslininkai sitai zino ir kvailysciu nekrecia.

Pasirašykite

Pasirašykite portretas
peticiją prieš maisto produktų kainų kilimą.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių