V. Adamkus: imperialistinė Putino Rusija gali sukelti tikrai didelį pasaulinį trečiąjį karą

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus tikina nesistebįs Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimu pradėti karinius veiksmus prieš Ukrainą ir mano, kad dabartinis Kremliaus režimas gali išprovokuoti naują pasaulinį karą.

„Manau, kad pasaulis nenustebo padarytais pirmaisiais Rusijos žingsniais. Pavadinčiau tai imperialistine Putino Rusija, kuri gali sukelti tikrai didelį pasaulinį trečiąjį karą“, – paramos Ukrainai renginio „Laisvė šviečia“ metu transliuotame vaizdo įraše kalbėjo V. Adamkus.

„Išgyvenome jau du karus, to betrūktų. Bet šitas tikrai būtų susinaikinimo. Man atrodo, kad nugalėtojų šiuo atveju nebūtų“, – tęsė jis.

Normaliais V. Adamkus vadino su V. Putinu mėginusių tartis pasaulio lyderių diplomatinius veiksmus, tačiau pabrėžė pasigedęs griežtesnio stipriųjų Vakarų valstybių vadovų tono.

„Tikrai normalu, kad visas pasaulis, visų vyriausybių vadovai stengiasi rasti kalbą ir, mano galbūt nustebimui, vietoje to, kad griežtai kalbėtų, vienas po kito skrido į Maskvą ir bandė Putiną perkalbėti. Tačiau šio ryto veiksmai, agresija prieš taikingą ukrainiečių tautą išsklaidė visas prielaidas, kad galima tą klausimą išspręsti labai lengvai“, – teigė V. Adamkus.

Prezidentas taip pat pareiškė savo tikėjimą, kad lietuvių tauta bus vieninga ir palaikys ukrainiečius, o pasaulis yra „pajėgus atremti tą jėgą, kurią šiandien pademonstravo Putinas“.

Išgyvenome jau du karus, to betrūktų. Bet šitas tikrai būtų susinaikinimo.

„Todėl galima darsyk pasakyti ukrainiečiams, kad nesate vieni. Pasaulis yra pajėgus ir pasiruošęs, ir pasaulis jau pradėjo imtis konkrečių veiksmų“, – sakė V. Adamkus, kartu pažymėjęs, kad būtina ir toliau kaip įmanoma aktyviau padėti Ukrainai.

„Ir turėčiau pasakyti šią minutę, kad mūsų tauta turėtų šiuo metu remti vyriausybę, dedamas pastangas pagelbėti ukrainiečiams. Man atrodo, kad mes ne tik kalbomis užėmę politinę sritį, diplomatine kalba jau kovoje, bet ir tiesiogiai remiame jų veiksmus ir nuo tų veiksmų nepasitraukime“, – ragino buvęs šalies vadovas.

„Žmonės pakilo ginti savo laisvės, laisvi žmonės. Jie turi teisę laisvai gyventi. O mūsų pareiga, kurie esame laisvi, visomis pastangomis juos paremti ir bendromis pajėgomis esu tikras, kad mes tikrai laimėsime“, – kalbą baigė V. Adamkus.

M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Boriso Nemcovo skvere Vilniuje, šalia Rusijos ambasados, ir kituose Lietuvos miestuose vyksta solidarumo ir vienybės akcijos  „Laisvė šviečia“ renginiai. Sostinėje prie Rusijos diplomatinės atstovybės daugiatūkstantinė dalyvių minia judėjo nuo Seimo.

Renginio dalyviai nešini Lietuvos ir Ukrainos, taip pat Europos Sąjungos, istorinės Baltarusijos vėliavomis. Taip pat laikomos didelės Ukrainos ir istorinė Baltarusijos vėliavos. Dalis akcijos dalyvių laikė plakatus „Jokio karo“, „Putinai, šalin rankas!“

„Tikrai tikiu, kad į kitas akcijas ateis neabejotinai daugiau žmonių. Nes dauguma mūsų gerai supranta ne tik ir ne tiek už Ukrainos laisvę, teritorinį vientisumą ir suverenitetą, bet apskritai už tai, kad tas laisvas taisyklėmis paremtas pasaulis, prie kurio esame įpratę, (...) išliktų“, – prieš eitynes sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Solidarumo renginiai taip pat vyksta Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Tauragėje, Utenoje ir kituose Lietuvos miestuose.

Akcija rengiama, reaguojant į ketvirtadienį paryčiais Rusijos inicijuotą karinę operaciją Ukrainoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį įsakė pradėti karinę operaciją kaimyninėje Ukrainoje. Jau netrukus virtinėje šalies miestų, įskaitant sostinę Kijevą, pasigirdo sprogimai. Ukraina kalba apie „puolamąjį karą“.


Šiame straipsnyje: Valdas AdamkusRusijasolidarumo akcijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių