URM skųs teismo sprendimą dėl V. Peftijevo lėšų įšaldymo

Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pranešė, kad skųs teismo sprendimą, kuriuo įpareigota iš naujo nagrinėti Europos Sąjungos (ES) „juodajame sąraše“ esančio Baltarusijos verslininko prašymą leisti naudoti įšaldytas lėšas teisinėms paslaugoms apmokėti.

„URM susipažino su administracinio teismo argumentais ir nusprendė teikti apeliaciją, nes teismo sprendimo argumentus laiko nepakankamais ir mano, kad nebuvo įvertinta daugelis svarbių aplinkybių, tarp jų ir tai, kad išimtis dėl sankcijų įgyvendinimo negali būti taikoma automatiškai“, - BNS sakė URM atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė.

Pasak diplomatės, kadangi teisminis procesas vyks toliau, URM susilaiko nuo detalesnių komentarų šiuo klausimu.Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį nurodė URM ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) iš naujo nagrinėti prezidento Aleksandro Lukašenkos bendražygiu vadinamo Vladimiro Peftijevo prašymą.„Užsienio reikalų ministerijos priimti sprendimai nepagrįsti faktinėmis aplinkybėmis, nemotyvuoti, nenurodyta jų apskundimo tvarka, todėl negali būti pripažinti teisėtais ir pagrįstais“, - sakoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pranešime spaudai.

V.Peftijevas ir trys jo valdomos įmonės prašė pritaikyti išimtį, kad būtų galima apmokėti Lietuvos advokatams už ES teismui pateiktą skundą dėl sankcijų taikymo. Į advokatų kontoros sąskaitą pervestos lėšos buvo užšaldytos advokatų kontoros banko sąskaitoje.

Užsienio reikalų ministerija ir FNTT atsisakė taikyti ir įgyvendinti išimtį, nes padarė išvadą, jog „piniginės lėšos, skirtos apmokėti už advokatų kontoros suteiktas teisines paslaugas, yra įgytos neleistinu būdu“, rašoma teismo pranešime spaudai.Verslininko skundą patenkinęs teismas pareiškė, kad ministerija turėjo vertinti tik ES reglamente numatytos išimties suteikimui keliamas sąlygas - ar pareiškėjai kreipėsi į ES teismą, ar jiems atstovauja Lietuvos advokatų kontora, ar advokatų kontoros nurodytiems atstovams leista pareiškėjams atstovauti ES teisme, ar lėšos skirtos teisinėms paslaugoms apmokėti.

„Teismas pareiškėjų V.P., ZAO “Beltechexport“, ZAO „Sport – Pari“ ir PUE „BT Telecommunications“ skundą tenkino – panaikino Užsienio reikalų ministerijos 2012-01-04 bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos 2012-01-19 sprendimus ir įpareigojo URM bei FNTT iš naujo išnagrinėti V.P. ir trijų Baltarusijos įmonių 2011-12-06 prašymus", - sakoma teismo pranešime spaudai.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.Pernai spalio mėnesį buvo pranešta, kad ES sankcijas nusprendusiam ginčyti V.Peftijevui atstovauja Lietuvos advokatų kontora „Lawin“.BNS atsiųstame komentare „Lawin“ partnerė Vilija Vaitkutė Pavan tuomet nurodė, kad advokatų kontora atstovauja Baltarusijos piliečiui V.Peftijevui ir trims šios šalies įmonėms - ZAO „Beltechexport“, ZAO „Sport-Pari“ ir PUE „BT Telecommunications“ ES Bendrajame Teisme.Anot advokatės, ginčijamas pernai birželio mėnesį priimtas ES Tarybos sprendimas ir reglamentas dėl sankcijų taikymo tam tikriems Baltarusijos fiziniams ir juridiniams asmenis - dėl judėjimo laisvės ES teritorijoje apribojimų bei turto įšaldymo ginčijimo.

„Lawin“ nekomentuoja kontoros santykių su klientais, tačiau, neabejotina, kad kiekvienas asmuo turi teisę į gynybą ir tik teismas, ištyręs visas svarbias aplinkybes, gali priimti sprendimą dėl asmens kaltumo ar asmeniui pritaikytų sankcijų pagrįstumo ir teisėtumo", - sakoma komentare.V.Peftijevas buvo vadinamas vienu iš svarbiausių A.Lukašenkos patarėjų ir režimo finansuotojų.

Sankcijų prieš A.Lukašenką ir jo bendražygius ES ėmėsi reaguodama į valdžios represijas prieš opoziciją ir žmogaus teisių pažeidimus.Skelbta, kad „Beltechexport“ verčiasi ginklų eksportu ir importu, „Beltelcom“ - telekomunikacijomis, o „Sport-Pari“ dalyvauja lažybų, reklamos versle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių