Teisėjų taryba atidėjo sprendimą dėl neblaivaus vairavusio teisėjo

Penktadienį vykusiame posėdyje Teisėjų taryba atidėjo svarstymą dėl patarimo prezidentui atleisti neblaivų prie vairo įkliuvusį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Mindaugą Striauką, iki kol bus gautas Teisėjų garbės teismo sprendimas šiuo klausimu.

Į Teisėjų garbės teismą ketvirtadienį kreipėsi Teisėjų etikos ir drausmės komisija, kuri savo posėdyje pripažino, kad M. Striaukas savo elgesiu pažemino teisėjo vardą.

Teisėjų taryboje svarstant klausimą dėl patarimo prezidentui, daugelis narių išreiškė palaikymą M. Striaukui ir teigė, kad jo atleidimas būtų per griežta ir per ankstyva sankcija.

Tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas priminė, kad „esame ne tik Teisėjų tarybos nariai, bet ir teisėjai“ ir pabrėžė, kad kiekvienos bylos atveju reikia įvertinti ne tik faktines bylos aplinkybes, bet ir nusikaltusiojo asmenybę.

Tai tikrai tas atvejis, kai mums reikia, turbūt, sustoti ir įsivertinti. Ši klaida tikrai negalėtų nubraukti 20 metų darbo.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkė Loreta Braždienė teigė, kad praeityje yra buvę atvejų, kai neblaivūs prie vairo sugautiems teisėjams būdavo skiriamos švelnesnės nuobaudos.

„Tai tikrai tas atvejis, kai mums reikia, turbūt, sustoti ir įsivertinti. Ši klaida tikrai negalėtų nubraukti 20 metų darbo“, –  sakė ji.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Bartkus pabrėžė, kad M. Striaukas yra „vienas stipriausių baudžiamosios teisės specialistų“.

„Mes negalime leisti, kad mūsų teismų sistema netektų tokio stipraus profesionalo“, – tvirtino A. Bartkus.

Palaikymą teisėjui išreiškė ir kiti Teisėjų tarybos nariai, o tarybos pirmininko pavaduotojas Ramūnas Gadliauskas pasiūlė atidėti šio klausimo svarstymą iki tol, kol bus gautas Teisėjų garbės teismo sprendimas.

Šiam pasiūlymui pritarė 16 iš 20 posėdyje dalyvavusių narių.

Po posėdžio A. Valantinas teigė, kad Teisėjų taryba kreipsis į Teisėjų garbės teismą prašydami, kad šio klausimo svarstymas būtų paspartintas.

Tarybos posėdyje dalyvavęs M. Striaukas, susigraudinęs sakė atsiprašantis visų teisėjų ir prisiimantis visą atsakomybę už savo poelgį.

„Labai atsiprašau už tai, ką padariau jums, kiekvienam asmeniškai ir visai teismų sistemai. Dėl situacijos, prisiimu visą kaltę, prisiimu bet kokią atsakomybę, kuri manęs laukia ir suprantu, kad atsakomybė gali būti ir pati griežčiausia“, – sakė M. Striaukas.

Taip pat jis pripažino, prieš policijai jį sustabdant, vakare vartojęs alkoholį.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl M. Striauko atleidimo iš pareigų, jam savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

Pasak prezidento, teisėjų elgesiui turi būti keliami aukščiausi etikos standartai. Teisėjų reputacija privalo būti nepriekaištinga, dėl jų moralinių nuostatų negali kilti jokių abejonių.

„Šios abejonės menkina pasitikėjimą visa teismų sistema. Teismai turi veikti taip, kad visuomenė jais pasitikėtų“, – posėdyje sakė prezidento atstovė.

M. Striaukas policijos neblaivus prie automobilio vairo sustabdytas gegužės 19-osios rytą, apie 7.40 val., Vilniuje.

Kaip pranešė Vilniaus apskrities policija, automobilis „Škoda Superb“ sustabdytas Dzūkų gatvėje, jį vairavusiam M. Striaukui nustatytas 0,61 promilės girtumas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė, kad teisėjas nepadarė jokio įvykio, tiesiog buvo sustabdytas patikrinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Austeja

Austeja portretas
Kiek girtas ar isgeres yra pasirases nutarciu ir nuosprendziu? Dabar kas kart turesime galvoti - blaivas ar ne?

Atleisti.

Atleisti. portretas
Nesų nei teisėja nei prokurorė.Manau jei žmogus nevartojantis ,ne alkoholikas reikėtu į tai atsižvelgti.Gal šventė buvo.Išgėrė ir įpūtė nedaug.

ALGIS

ALGIS portretas
Tai tragedija - 0,6 promilės
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių