Grįžti į teisėjo postą norintis E. Misiūnas: jei vėl pakviestų į ministrus, sutikčiau

Teisėjų taryba per posėdį penktadienį pritarė, kad  praėjusios Vyriausybės vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas būtų grąžintas į teisėjo pareigas.

Už tai balsavo 15 tarybos narių, vienas tarybos narys, Apeliacinio teismo pirmininkas Nerijus Meilutis sakė balsavęs prieš – jam nepriimtinas E. Misiūno prisipažinimas tarybai ir prezidentui Gitanui Nausėdai, kad jeigu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ateityje laimėtų rinkimus ir jį pakviestų vėl į ministrus, jis vėl su tokiu pasiūlymu sutiktų.

E. Misiūnas sako nieko bloga nematantis, kad teisėjai kviečiami dirbti ministrais – nepriklausomos Lietuvos istorijoje tai buvę ne kartą.

„Visos pažymos tarnybų surinktos, nėra pagrindo abejoti mano sąžiningumu. Teisėjui yra numatyta galimybė grįžti į pareigas be konkurso, dabar irgi tuo naudojuosi“, – prieš balsavimą tarybos nariams sakė E. Misiūnas.

Prezidentas kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo skirti E. Misiūną Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėju. Prezidentūra mano, kad jau praėjo gana ilgas laikotarpis nuo tada, kai E. Misiūnas dirbo politinį darbą.

E. Misiūnas 2016–2019 metais ėjo vidaus reikalų ministro pareigas. Į jas jį delegavo tuometinė valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, prieš tapdamas ministru E. Misiūnas dirbo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėju.

Grąžinti jį į teisėjo pareigas E. Misiūnas paprašė po 2020 metų Seimo rinkimų. Juose jis dalyvavo kaip „valstiečių“ kandidatas, bet išrinktas nebuvo. Tačiau tuomet prezidentas G. Nausėda netenkino jo prašymo.

Teisėjui yra numatyta galimybė grįžti į pareigas be konkurso, dabar irgi tuo naudojuosi.

Prezidentūra tada teigė, kad „asmenys, kurie nutraukė teisėjo karjerą dėl dalyvavimo polinėje veikloje ar paskyrimo į politines pareigas, ir siekia ją atstatyti politinių pareigų netekę“, neatitinka politinio neutralumo principų ir motyvacinių kriterijų.

E. Misiūnas dėl šio prezidento sprendimo buvo kreipęsis į teismą, tačiau visų instancijų teismai atsisakė priimti jo skundą.

Nori nurimti nuo politinių vėjų

Prezidento patarėja teisės klausimais Inga Žukovaitė per posėdį sakė, kad buvęs teisėjas turi galimybę vėl paskirtas į teisėjo pareigas.

2015 metais E. Misiūnas tapo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėju, 2016 metais pradėjo vadovauti Vidaus reikalų ministerijai, 2019 metais paskirtas krašto apsaugos viceministru. Nuo 2021 metų rugpjūčio iki šių metų rugpjūčio jis dirbo Vyriausybės strateginės analizės centre Tyrėjų grupės vadovu.

„Yra sukaupta pedagoginė, įvairiapusė teisinio praktinio darbo patirtis, yra dirbęs ir Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Savo motyvaciją pateikė, išdėstė, pasiruošęs ginti žmogaus teises, laisves, teisėtus interesus. Nėra duomenų apie nepriekaištingos reputacijos neatitikimą“, – per posėdį sakė prezidento patarėja teisės klausimas I. Žukovaitė.

„Turėjau norą grįžti, bet prezidento valia neteko iki jūsų ateiti, noras niekur neišnyko. Norėčiau vėl grįžti į kelią, kur nėra tiek daug politinių vėjų ir truputį nurimti“, – tarybos nariams sakė E. Misiūnas.

Tarybos nariai kandidato teiravosi apie portale 15min.lt skelbtą informaciją, kad 2019 metais jam einant vidaus reikalų ministro pareigas buvo informuotas apie atliekamą tyrimą dėl Kauno policijos vadovo Dariaus Žukausko ir perspėtas atsargiau bendrauti su Palangos gelbėtojų vadu Jonu Pirožniku.

Turėjau norą grįžti, bet prezidento valia neteko iki jūsų ateiti, noras niekur neišnyko. Norėčiau vėl grįžti į kelią, kur nėra tiek daug politinių vėjų ir truputį nurimti.

E. Misiūnas teigė, kad tuo metu pagal gautą informaciją, pagal tas pažymas, kurias jis matė, nusprendė, jog nėra konkrečios informacijos apie Kauno policijos vadovo D. Žukausko galbūt neleistiną veiklą, jis nusprendė nesikreipti į prokuratūrą.

„Akivaizdaus pagrindo kreiptis į prokuratūrą nebuvo“, – sakė E. Misiūnas. Jis pridūrė, kad dėl D. Žukausko „nedarė jokių kompromisų su savo sąžine“, paneigė versiją, jog jis ir D. Žukauskas buvo kurso draugai.

Teigė patyręs mobingą  

Anksčiau dirbdamas Vilniaus miesto apylinkės teismas E. Misiūnas nagrinėjo  baudžiamąsias bylas.

„Smagu būtų ir darbo santykius panagrinėti, civilinę teisę, savivaldybėje esu dirbęs konsultantu“, – sakė E. Misiūnas.

Jis BNS sakė, kad dirbdamas Vyriausybės strateginės analizės centre (STRATA) patyrė mobingą, jam nepagrįstai sumažinta alga, nemokėti priedai, dėl to jis buvo kreipęsis į Darbo inspekciją.

Teismų informacinė sistema LITEKO skelbia, kad kitą savaitę, lapkričio 16 dieną, Vilniaus miesto apylinkės teisme teisėja Vilma Brazinskienė parengiamajame posėdyje ketina nagrinėti civilinę darbo bylą, kurioje ieškovu yra E. Misiūnas, atsakovu – Vyriausybės strateginės analizės centras.

„Šiai dienai yra pasiektas susitarimas su darbdaviu, su STRATA, advokatė pasiūlė konfliktą baigti taikiai, (...) esu kreipęsis į Valstybės darbo inspekciją dėl man taikomo mobingo, buvo nustatytas faktas, net 90 proc. darbuotojų pasakė, kad situacija labai prasta įstaigoje, man buvo nubrauktas priedas“, – tarybos nariams pasakojo buvęs teisėjas.

E. Misiūnas BNS teigė, kas dabar su buvusiu darbdaviu ieškoma susitarimo, jam siūloma sumokėti kompensaciją, sutarties sąlygos jam priimtinos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siu gauju smogikai

Siu gauju smogikai portretas
Visi nori gryzti prie savo seryklu?? Bet kazkodel rekia,kad neimanoma dirbti,mazos algos,mazi kysiai?

LT teismai

LT teismai portretas
Lietuvos opa, skaudulys. Jeigu gryžta į tą pačią pelkę, vadinasi jam gerai, problemų nemato. Atsakingi žmonės turėtų nebalsuoti už tokius. Man dabar teismai ir prokuratūra agresinės įmonės, nieko bendro neturinčios su teisingimu. Čia mano nuomonė ( tai skirta tiems patiems agresoriams)

Kur čia demokratija?

Kur čia demokratija? portretas
Kodėl tie patys sukasi valdžioje? Kodėl paprasti žmonės iš visuomenės ten nepapuola? Ar mes daug skiriamės nuo Baltarusijos? Kai teismai teistumus kaip saldainius vaikams dalina už pasakytą teisybę? Kodėl pranešėjęs dėl vagysčių tampa kriminaliniu nusikaltėliu?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių