Specialistas: Astravo AE – pavyzdys, kaip neefektyviai valdoma Lietuva

Subombarduoti Astravo atominę elektrinę siūlęs VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. dr. Šarūnas Liekis ją pateikia kaip pavyzdį, kad Lietuva yra valdoma neefektyviai.

„Pradėdami kiekvieną darbą mes turime žinoti, kokiomis priemonėmis jį pradedame, kokiomis priemonėmis jį užbaigiame, kokie variantai yra galimi politikos formuotojams. Tas tuščias triukšmas, sakant „žiūrėkite, apokaliptinė situacija Lietuvoje“, prie nieko neveda. Kai sakome, kad už 50 kilometrų prie Lietuvos stovi elektrinė ir reikės Vilnių evakuoti, tai kokia aplinką mes kuriame investicijoms? Tiesiog žmones gąsdiname, skatiname emigraciją. Tokių pavyzdžių labai daug, o Astravas yra tik iliustracija“, – teigia prof. dr. Š. Liekis.

Jo manymu, kitose Baltijos šalyse investicijoms sąlygos yra panašios, bet jos sulaukia kur kas daugiau investicijų (lyginant tai, kiek jų tenka vienam gyventojui) nei Lietuva. Dėl tokios situacijos susidarymo, anot laidoje „Labas rytas, Lietuva“ dalyvavusio pašnekovo, galima kaltinti daugybę priežasčių.

„Yra sisteminiai dalykai: turime žemą valdymo kokybę, nepakankamą motyvaciją, tam tikrą sektorių bandančių užvaldyti įmonių įtaką valstybinėms institucijoms, taip pat pakankamai neinvestuojama į žmonių mokymą“, – mano VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas ir prideda, kad „visų pirma reikia sudaryti tokias sąlygas, kad investuotojai jaustųsi kaip namie“.

Daugiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių