Sodų bendrijų keliai galės būti perduoti savivaldybėms

Seimas leido savivaldybėms perduoti sodų bendrijose esančius kelius, taip pat vandens tiekimo bei nuotekų tinklus.

Už tokias Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas antradienį balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 4 , o susilaikė 26.

Taip siekiama spręsti sodininkų bendrijų, daugelyje kurių yra susiformavę gyvenamųjų namų kvartalai, infrastruktūros priežiūros problemas, nes šiuo metu ji yra blogos kokybės. Infrastruktūra savivaldybėms galės būti perduodama sodų bendrijų iniciatyva.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas prognozavo, kad įstatymas neveiks, nes jam įgyvendinti nėra lėšų, o savivalda savo lėšomis sodų bendrijų kelių, vandens bei nuotekų tinklų nei perims, nei prižiūrės.  

„Kam reikalinga sode kelias? Ir dar asfaltuotus? Seniai galima (sodų bendrijas – BNS) paversti gyvenamaisiais kvartalais“,  – aiškino A. Salamakinas.

„Gilinama problema, o ne sprendžiama (...) Tai tik žvakė nabašnikui“, – tvirtino ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. 

Lietuvos savivaldybių asociacija taip pat priešinasi tokiems planams, nes savivalda esą negalės užtikrinti deramos kelių priežiūros bei saugaus eismo.

Tai ne pirmas Seimo bandymas savivaldai perduoti sodų bendrijų kelius ir gatves. Buvęs aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Navickas 2017 metų rudenį nesėkmingai teikė  pataisas, kad sodų bendrijų kelius, kurių jos nėra išsipirkusios, valdytų ir tvarkytų savivaldybės, o 2016 metais įpareigoti savivaldybes rūpintis sodų bendrijų keliais siūlė „darbiečiai“.

Skaičiuojama, kad dabar Lietuvoje veikia apie 1,2 tūkst. sodų bendrijų, jose yra beveik 230 tūkst. sklypų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausiu SEIMO į s t a t y m o kūrėjų,

klausiu  SEIMO  į s t a t y m o kūrėjų, portretas
kur k r e i p t i s--jeigu SAVIVALDYBĖ a t s i s a k o priimti --kelius ir VK tinklus ?

vladas

vladas portretas
Soduose gyvena nuolat tik,, nupiepėliai."

senai

senai portretas
sodai , jau labai senai ne "sodai" -gyvenvietės, todėl ir privalo būti tvarkomi savivaldybių/seniūnijų,net nuo 2009 m kai įsigaliojo prievolė savivaldybėms perimti kelius ir infrastruktūra licencijuotoms įmonėms, skaitykite ką priimat (galiojančius įstatymus) , o ne priiminėkite tą pati, per tą patį rinkimai? tada domėkitės kodėl įstatymai neveikia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių